Profil

Obiteljski ručak

Ferran Adria

Prva knjiga Ferrana Adrije prevedena na hrvatski.
Riječ je o gotovo jednako važnom djelu – naravno u sasvim drukčijem kontekstu, poput Pikettyjeva Kapitala ili Montefioreova Jeruzalema.

Ferran Adrià stvorio je modernu visoku gastronomiju.
39.68 €298.97 kn

Barkod: 9789533133270

Jezik izvornika: Španjolski

Broj stranica: 384

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Sanja Simić

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 29.5 cm

Širina: 22 cm

Težina: 1901 g

Što jede najbolji kuhar na svijetu?

“Obiteljski ručak” prva je knjiga namijenjena kuhanju kod kuće s receptima chefa legendarnog restorana elBulli na sjeveru Španjolske.

Obiteljski ručak

Od gazpacha do pečene piletine, od torte od badema do čokoladnih kolačića – detaljno promišljeni obroci organizirani u 31 uravnotežen jelovnik od tri slijeda. Većina sastojaka u receptima koristi se svakodnevno, nije skupa i može se pronaći bilo gdje u svijetu.

Ferran Adrià prvi put predstavlja zbirku jednostavnih, ukusnih i pristupačnih recepata za jela koja njegovi kuhari svakodnevno jedu u elBulliju. Riječ je o najvažnijem trenutku u danu restorana, kada kuhari zajedno sjedaju za stol i jedu prije nego što otvore restoran za goste.

Ferran Adrià neosporno je najbolji chef na svijetu i pune 22 godine kreativna snaga restorana elBulli. Njegov legendarni talent, kreativnost i gastronomska inovacija nadahnuli su kuhare i ljubitelje hrane širom svijeta i učinili elBulli onim što je danas. Ovo je prva njegova knjiga recepata za sve koji kuhaju kod kuće.

Njegov restoran El Bulli – zatvoren prije nekolikog godina zbog previsokih troškova – ne samo da je višestruko službeno proglašavan najboljim restoranom na svijetu (izbor magazina The Restaurant i San Pellegrino), nego je postao rodonačelnik bezuvjetno ambicoznog pokreta, koji je transformirao hranu u dotada nepostojeće forme, zadržavajući njezinu unutarnju, gensku autentičnost.

Adrijin pistup fascinirao je cijeli svijet: od tisuća i tisuća gastronoma, gurmana i hedonista koji su se mjesecima borili za mjesto u El Bulliju, do selektora famozne kasselske Documente: Adrià i El Bulli 2008. godine bili su među najzapaženijim sudionicima izložbe u Kasselu, a višesatne rasprave o odnosu umjetnosti i hrane te onim specifičnim praksama kada kuhanje i uživanje u hrani prestaje biti emotivno iskustvo nego prerasta u osmišljeni umjetnički čin, objavljene su u u knjizi Food for Thought.

Katalonac Adrià nije izmislio molekularnu kuhinju; za to su zaslužni veliki francuski chef Pierre Gagnaire i njegov prijatelj, kemičar Herve This. Adrià ju je, međutim, spektakularizirao u stilu onih najvećih hollywoodskih režisera, koji su redovito komercijalni uspjeh i vrhunske kritike. I tako je Ferran Adrià zauvijek promijenio svijet (ne samo svijet hrane): bezbroj njegovih sljedbenika i dalje upravlja globalnom gastronomskom industrijom (od Granta Aschatza u Chicagu, do Hestona Blumenthala u Londonu), Adrijini praktični postupci koriste se masovno i u konvencionalnoj kuhinji, a globalni pogled na raznolikost mogućnosti u pripremi hrane baš nikada više neće biti isti.
Utoliko je Ferran Adrià najznačajniji zapadni kuhar još do vremena Augusta Escoffiera i Huga Pellaprata, koji su prije stotinjak i više godina kanonizirali veći dio naše današnje restoranske ali i svakodnevne prehrane.

Knjiga “Obiteljski ručak” naizgled je paradoksalna u opsežnom Adrijinu opusu, koji sadrži više od deset naslova. “Obiteljski ručak” jedina je njegova knjiga koja se ne bavi eksperimentalnom, “dekonstruktivističkom”, molekularnom kuhinjom, nego dnevnim jelima, koja su se pripemala u El Bulliju za osoblje restorana, a koja su ovdje količinski i tehnički prilagođena i za obiteljsko kuhanje. Osim što se čitajući Obiteljski ručak možemo osvjedočiti kako najvažniji kuhar na svijetu priprema hamburgere, pečeno pile, srdelice ili bolognese (i što sve to možemo primijeniti kod kuće), još je značajnije da ova veličanstvena knjiga pokazuje autentično poštovanje prema hrani. A bez poštovanja prema svakom krumpiru, svakom kotletu, svakom vrganju, svakoj jabuci ili svakoj skuši, koju kupimo na tržnici ili u supermarketu, nikada zapravo nećemo naučiti dobro kuhati ni ispravno uživati u hrani.
Davor Butković

 

Ferran Adria

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Obiteljski ručak

Ferran Adria

39.68 €298.97 kn
Dodajte u košaricu