Zaraza zvana Ferrante
Maša Kolanović
Saznajte višeBarkod: 9789533136622
Broj stranica: 164
Godina objavljivanja: 2018.
Vrsta uveza: tvrdi
Visina: 25 cm
Širina: 16 cm
Težina: 692 g
Ova knjiga je kuharica, zbirka recepata za kolače, i to za fine kolače iz austrougarskog doba.
Svi su recepti autentični, zapisani prije mnogo desetljeća. U knjizi se mogu naći precizni recepti 35 kolača, popisani su sastojci i opisana procedura kako ih pripremiti, a svi su kolači divno fotografirani. No, ovo nije samo knjiga recepata, nego je i priča o kulturi pripremanja slastica u jednom vremenu kojeg više nema, o jednom važnom segmentu kulinarstva, ali i društvenog života tog bogatog davnog vremena.
A ta knjiga je nastala uvelike slučajno. Kada je autor ove knjige prije tri godine odlučio istražiti dramatičnu povijest svoje velike, svijetom raštrkane obitelji i o tome napisati knjigu proučio je ogroman broj javnih i osobnih dokumenata, memoarskih zapisa, osobnih pisama, fotografija, svjedočanstava iz ostavština njegovih predaka i rođaka. U tom moru dokumenata našao je i jedan neobičan, naoko povijesno nevažan, ali autoru ipak jako zanimljiv i drag dokument – staru bilježnicu a receptima kolača. Bila je to bilježnica njegove bake Vilme Vukelić, književnice i intelektualke, ali istodobno i stroge domaćice i vrsne kuharice, a ona je u tu teku zapisivala godinama recepte kolača koje je pekla svojim unucima.
Tijekom desetljeća bilježnica je ostala bez korica, mnoge stranice su bilo toliko zamašćene, da su se teško mogli pročitati, što i ne čudi, jer se ta bilježnica u kuhinji mnogo koristila, a i stalno dopisivala. No, autor je – listajući tu bilježnicu – shvatio da to nije samo lijepi podsjetnik na djetinjstvo, nego je to i jedan kulinarski i kulturni biser, jer ti recepti govore o kulinarskoj i slastičarskoj kulturi tog davnog vremena.
Vilma Vukelić bila je naučila kuhati i peći kolače u svojoj obitelji u Osijeku krajem 19. stoljeća, kada je njen otac bio istaknuti predstavnik tadašnjeg tamošnjeg građanskog društva. Ona će mnogo godina kasnije u svojim memoarima opisati kako se tada živjelo u građanskom Osijeku, pa će u njima spominjati i razne epizode koje su govorila i o tadašnjim kućnim i kulinarskim običajima. Tako shvativši da to nije samo obična stara bilježnica njegove bake, nego i svjedočanstvo jednog vremena autor je odlučio da pokuša u jednom segmentu oživiti to vrijeme, barem na taj način da se ti kolači prema tim receptima pripreme. U zagrebačkom hotelu Esplanade pristali su da se to napravi u njihovoj kuhinji, pa je u ljeto 2018. slastičarski tim hotela prvo provjerio sve recepte omame Vilme i potom spekao te ukusne kolače. A zahvaljujući tome je i nastala ova knjiga, u kojoj je osim recepata opisano čiji su to recepti, odakle ti kolači dolaze, te kako su oživljeni.
Maša Kolanović
Saznajte višeUskoro čitajte "Rimske priče".
Saznajte višeJedan planet i jedan život – što želimo učiniti s njim?
Saznajte višeEuropean Design Award
Saznajte više