Profil

Kolači moje omame Vilme

Vilma Vukelić

Priča o izgubljenom vremenu kroz recepte za kolače jedne iznimne žene.
26.41 €

Barkod: 9789533136622

Broj stranica: 164

Godina objavljivanja: 2018.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 25 cm

Širina: 16 cm

Težina: 692 g

Ova knjiga je kuharica, zbirka recepata za kolače, i to za fine kolače iz austrougarskog doba.

Kolači moje omame Vilme

Svi su recepti autentični, zapisani prije mnogo desetljeća. U knjizi se mogu naći precizni recepti 35 kolača, popisani su sastojci i opisana procedura kako ih pripremiti, a svi su kolači divno fotografirani. No, ovo nije samo knjiga recepata, nego je i priča o kulturi pripremanja slastica u jednom vremenu kojeg više nema, o jednom važnom segmentu kulinarstva, ali i društvenog života tog bogatog davnog vremena.

A ta knjiga je nastala uvelike slučajno. Kada je autor ove knjige prije tri godine odlučio istražiti dramatičnu povijest svoje velike, svijetom raštrkane obitelji i o tome napisati knjigu proučio je ogroman broj javnih i osobnih dokumenata, memoarskih zapisa, osobnih pisama, fotografija, svjedočanstava iz ostavština njegovih predaka i rođaka. U tom moru dokumenata našao je i jedan neobičan, naoko povijesno nevažan, ali autoru ipak jako zanimljiv i drag dokument – staru bilježnicu a receptima kolača. Bila je to bilježnica njegove bake Vilme Vukelić, književnice i intelektualke, ali istodobno i stroge domaćice i vrsne kuharice, a ona je u tu teku zapisivala godinama recepte kolača koje je pekla svojim unucima.

Tijekom desetljeća bilježnica je ostala bez korica, mnoge stranice su bilo toliko zamašćene, da su se teško mogli pročitati, što i ne čudi, jer se ta bilježnica u kuhinji mnogo koristila, a i stalno dopisivala. No, autor je – listajući tu bilježnicu – shvatio da to nije samo lijepi podsjetnik na djetinjstvo, nego je to i jedan kulinarski i kulturni biser, jer ti recepti govore o kulinarskoj i slastičarskoj kulturi tog davnog vremena.

Vilma Vukelić bila je naučila kuhati i peći kolače u svojoj obitelji u Osijeku krajem 19. stoljeća, kada je njen otac bio istaknuti predstavnik tadašnjeg tamošnjeg građanskog društva. Ona će mnogo godina kasnije u svojim memoarima opisati kako se tada živjelo u građanskom Osijeku, pa će u njima spominjati i razne epizode koje su govorila i o tadašnjim kućnim i kulinarskim običajima. Tako shvativši da to nije samo obična stara bilježnica njegove bake, nego i svjedočanstvo jednog vremena autor je odlučio da pokuša u jednom segmentu oživiti to vrijeme, barem na taj način da se ti kolači prema tim receptima pripreme. U zagrebačkom hotelu Esplanade pristali su da se to napravi u njihovoj kuhinji, pa je u ljeto 2018. slastičarski tim hotela prvo provjerio sve recepte omame Vilme i potom spekao te ukusne kolače. A zahvaljujući tome je i nastala ova knjiga, u kojoj je osim recepata opisano čiji su to recepti, odakle ti kolači dolaze, te kako su oživljeni.

Vilma Vukelić

Maroje Mihovilović rođen je 1945. u Zagrebu. Diplomirao je povijest i anglistiku na Filo­zofskom fakultetu u Zagrebu. U novinarstvu je od 1968. Bio je suradnik u Studentskom listu, od 1974. zaposlen je u Večernjem listu. Od 1975. do 1991. stalni je suradnik i urednik magazina Start. Od 1989. do 2005. stalni je vanjskopolitički komentator ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik, od 1993. do 2007. stalni izvjestitelj britanske radiostanice BBC iz Zagreba. Bio je 1995. jedan od osnivača tjednika Nacional u kojem je bio urednik do 2011. Jedan je od osnivača 2007. Visoke novinarske škole. Od 2012. urednik je u izdavačkoj kući Profil knjiga gdje je uredio niz knjiga knjiga. Autor knjiga: Stravični poligon – Indokina (1987.), Profesionalni novinar (2007.), Mi djeca Solferina (2017.) i Kolači moje omame Vilme

Moglo bi vas zanimati

×

Kolači moje omame Vilme

Vilma Vukelić

26.41 €
Dodajte u košaricu