-62 %
Profil

Oblik vode

Andrea Camilleri

Duhovit, nekonvencionalan, mediteranski krimić.
Prvi roman o diljem svijeta popularnom policijskom komesaru Salvu Montalbanu.
13.14 € 99.00 kn
5.00 € 37.67 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2.00 € (15.07 kn)

Barkod: 9789533194332

Jezik izvornika: talijanski

Broj stranica: 188

Godina objavljivanja: 2012.

Prijevod: Juraj Gracin

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 278 g

Od 1994. godine, kada ga je objavila izdavačka kuća Sellerio iz Palerma, pa do danas roman je u Italiji doživio niz izdanja, a preveden je na više od dvadeset jezika, prvi put u Francuskoj 1998., gdje je godinu dana poslije nagrađen nagradom “Prix Mystère de la Critique” za najbolji strani roman.

Oblik vode

U ozloglašenoj zoni na periferiji malog sicilijanskog primorskog mjesta smetlari Pino Catalano i Saro Montaperto pronalaze truplo ugledna inženjera i političara Silvija Luparella. Istodobno, u blizini, jedan od njih pronalazi izgubljenu skupocjenu ogrlicu… U istragu se uključuje policijski komesar Salvo Montalbano, pa time počinje uzbudljiv zaplet koji vrtložno usisava mnoge osobe iz svih društvenih slojeva. Cunami bijede, prostitucije, zločina, korupcije, prikrivanja, ucjene, ljubavi, ljubomore i očaja razara sve pred sobom, ali nailazi i na svojevrsnu, kakvu-takvu, branu u liku nekonvencionalnog policijskog komesara, branu pred kojom se paragrafi moraju ukloniti elementarnoj ljudskosti.

Voda poprima oblik posude u koju se ulijeva, izvrsna je metafora za sve što i kako činimo!

“U Obliku vode sve što se može učiniti protiv birokratskih propisa biva učinjeno… Pokrenuti istragu tamo gdje to nije obvezno, otkriti korist koja nije čisto pravne naravi, već prije svega etičke, za komesara Montalbana znači potvrditi odgovornost koja se ne pokorava hijerarhijskim činovničkim formalnostima.”
Piero Dorfles

“Ono što mi se čini bitnim jest Montalbanova neovisnost, njegov subjektivni naboj koji možemo nazvati latinskim ili mediteranskim… On često instinktivno i spremno reagira uplećući se u slučajeve visoke emotivne uznemirenosti. Društvena osuda implicitna je u Camilleriju. On svojeg policajca čini pravednim čovjekom, toliko, dakako, koliko mu to zakon dopušta. Montalbano je pozitivan lik, spremanan pobuniti se i podnijeti prezir.”
Manuel Vázquez Montalbán

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji, 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom “Il corso delle cose” (Tijek stvari), 1978. godine. Slijedio je cijeli niz njegovih proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom. Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu. Romani iz ovog niza prevedeni su diljem svijeta, ali poznati su i po iznimno popularnom televizijskom serijalu. U Hrvatskoj je dosad objavljeno deset krimića Andree Camillerija, od kojih devet u izdanju Profila: “Izlet u Tindari”, “Glas violine”, “Miris noći”, “Oblik vode”, “Zmijsko leglo”, “Paukova strpljivost”, “Drugi kraj konca”, “Zaštitna mreža” i “Catalanottijeva metoda”. Veliki talijanski meštar riječi preminuo je u Rimu u srpnju 2019.

Moglo bi vas zanimati

×

Oblik vode

Andrea Camilleri

13.14 € 99.00 kn
5.00 € 37.67 kn
Dodajte u košaricu