Profil

Miris noći

Andrea Camilleri

Šesti roman o širom svijeta vrlo popularnu policijskom komesaru Salvu Montalbanu. Mjesto radnje je Sicilija, koja u Camilleriju ima osebujna i duhovita, humanošću posve prožeta kroničara.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533192000

Jezik izvornika: talijanski

Broj stranica: 219

Godina objavljivanja: 2011.

Prijevod: Juraj Gracin

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 307 g

Camilleri je uspio postati jednom od najvećih institucija europske kriminalističke literature.
Jurica Pavičić

Camillerijeve knjige od književnosti uzimaju što je manje moguće, od života, pak, što je više moguće.
Roberto Cotroneo

Miris noći

Čini se da Montalbano pomalo postaje svjestan da mu dani mladićke vehementnosti pomalo hlape. Pod stanovitim je pritiskom svoje Livije, te je sve bliže oltaru, pa se sve češće s nostalgijom obraća svojoj prošlosti, a posao policijskoga komesara obavlja nekako sve nonšalantnije i sa sve manjom snošljivošću prema svojim pretpostavljenima. Tankoćutnost prema nevoljnicima, pak, ne napušta ga; pun je razumijevanja prema njima i vazda im je spreman pomoći, a to ga, dakako, navodi na akciju usmjerenu na one koji stvaraju nevolje. Kao takav on će se, i bez službenog naloga, uplesti u istragu kojom će stati na rep krupnom financijskom mešetaru, koji je pokrao velik broj ljudi. Jedan će umirovljenik u svom očaju posegnuti čak i za puškom… To je, međutim, tek tragikomična epizoda u cijelom slučaju koji će se na kraju razmrsiti na neočekivan i posve bizaran način.

“Camillerijeva tajna je u specifičnom humoru kojim zaslađuje svoje štivo i u osebujnom prikazu mentaliteta, prostora, ljudi i jezika… on svoju literaturu temelji na karikiranju proturječja lokalne sredine te na lingvističkim finesama dijalekta.”
Jurica Pavičić

“Camilleri se sretno, djetinjasto anarhično igra i s jezikom – neobično sicilijaniziranim talijanskim, makaronskim, ekspresionističkim.”
Antonio Di Grado

“Dugo traženje posve mog jezika rođeno je iz potrebe da nađem najbolje sredstvo da iz sebe izvučem dovoljno visok postotak onoga što želim reći… Dijalekt i jezik rabim na istoj razini, oba su bitni sastavni dijelovi moga ‘glasa’. “
Andrea Camilleri

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji, 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom “Il corso delle cose” (Tijek stvari), 1978. godine. Slijedio je cijeli niz njegovih proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom. Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu. Romani iz ovog niza prevedeni su diljem svijeta, ali poznati su i po iznimno popularnom televizijskom serijalu. U Hrvatskoj je dosad objavljeno deset krimića Andree Camillerija, od kojih devet u izdanju Profila: “Izlet u Tindari”, “Glas violine”, “Miris noći”, “Oblik vode”, “Zmijsko leglo”, “Paukova strpljivost”, “Drugi kraj konca”, “Zaštitna mreža” i “Catalanottijeva metoda”. Veliki talijanski meštar riječi preminuo je u Rimu u srpnju 2019.

Moglo bi vas zanimati

×

Miris noći

Andrea Camilleri

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu