-81 %
Profil

Mozak u plamenu

Susannah Cahalan

Potresni bestseler novinarke o njezinih 'mjesec dana ludila' i bolesti koja joj je umalo uništila život, a po kojem je snimljen i istoimeni film.
15.79 € 118.97 kn
3.00 € 22.60 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 3.00 € (22.60 kn)

Barkod: 9789533133416

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 265

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Andrea Bagović

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 350 g

Jednog se dana Susannah Cahalan probudila u bolničkom krevetu a da uopće nije znala kako je tamo dospjela.

Mozak u plamenu

Jednog se dana 24-godišnja newyorška novinarka Susannah Cahalan probudila u bolničkom krevetu a da uopće nije znala kako je tamo dospjela, štoviše nije se uopće mogla sjetiti što se s njom zbivalo prethodnih mjesec dana. Tek je od liječnika saznala da su je u vrhunsku bolnicu “New York Medical Centre” doveli u mahnitom stanju, jer je oboljela od jedne izuzetno rijetke, zato uglavnom nepoznate bolesti tijekom koje do tada sasvim normalna osoba odjednom padne u stanje potpunog ludila. Mozak joj prestane normalno funkcionirati pa osoba sama sebi postane opasna po život.

Liječnici su prvo sumnjali da ima psihičkih problema, te da je psihijatarski slučaj, kasnije joj davali druge netočne dijagnoze, no sretna je okolnost bila što se za njen slučaj zainteresirao jedan sirijski liječnik, koji se slučajno u toj bolnici nalazio na praksi, a koji je brzo shvatio što joj je.

Činilo mu se da se ona razboljela od jedne vrlo rijetke i strašno agresivne upale mozga. Nakon više testova, koje joj je dao, utvrdio je da je njegova dijagnoza bila točna. Imao je već ranije u svojoj praksi sličnih slučajeva te vrlo rijetke vrste upale mozga, pa je znao kako je treba liječiti. On ju je ne samo izliječio, nego joj je, kad se počela oporavljati, pomogao rekonstruirati što joj se tih mjesec dana događalo.

Uz pomoć raznih svjedočanstava onih koji su je liječili i njegovali, te njenih prijatelja i rođaka ona je napisala ovu uzbudljivu knjigu o tom mjesecu kada je bila luda. No, ona u knjizi objavljuje i detaljni opis svoje bolesti kako se drugi ljudi koji obole od iste bolesti zbog neznanja liječnika ne bi našli u sličnoj situaciji.

Susannah Cahalan

Susannah Cahalan je rođena 1985. godine u New Yorku, gdje se školovala i zaposlila u dnevnom listu The New York Post kao reporterka. Radila je tamo otprilike godinu dana prateći lokalne teme kada se iznenada teško razboljela od bolesti koja je drastično utjecala na njeno ponašanje, raspoloženje, sjećanje. Nakon što je izliječena ustanovivši da je njen medicinski slučaj u SAD bio jedinstven, odlučila je da ga istraži. Rezultat njenog istraživanja bila je knjiga Mozak u plamenu: Mojih mjesec dana ludila, koju je objavila 2013. godine, te koja je bila ogroman američki bestseler.Dobitnica nagrade za izvrsnost u novinarstvu The Silurian Award of Excellence in Journalism for Feature Writing. Njen slučaj izazvao je veliko zanimanje javnosti, pa je dala niz novinskih i televizijskih intervjua, a po njenoj knjizi snimljen je i film u kojem naslovne uloge tumače Chloë Grace Moretz, Richard Armitage i Carrie-Anne Moss. Živi u Jersey Cityju u New Jerseyju.

Moglo bi vas zanimati

×

Mozak u plamenu

Susannah Cahalan

15.79 € 118.97 kn
15.00 € 113.02 kn
Dodajte u košaricu