Profil

Zmijsko leglo

Andrea Camilieri

Mediteranska strast koja je osvojila čitatelje diljem svijeta.
Po romanima Andree Camillerija snimljena je TV serija Inspektor Montalbana.
10.49 €79.04 kn

Barkod: 9789533133409

Jezik izvornika: talijanski

Broj stranica: 221

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Juraj Gracin

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 297 g

Njegovi romani puni su dijalektalnog humora, duhovitog prikaza mediteranske provincije koji podsjeća na Pagnola ili Smoju.
Jurica Pavičić

Zmijsko leglo

Može li netko biti ubijen dva puta, i – strahotna je i sama pomisao na to – tko su ubojice? „Očajno, protuprirodno, incestuozno, užasno, neshvatljivo, odvratno, skandalozno, izopačeno“, reći će na kraju svoje istrage policijski komesar Montalbano. Ne odnosi se to samo na one koji su ubili, već i na onoga tko je ubijen.

Zmijsko leglo jest dvadeset i prvi roman o osebujnom inspektoru Salvu Montalbanu. Sad već diljem svijeta popularni protagonist domišljatih krimića rođen je, u dobi od trideset osam godina!, u romanu Oblik vode 1994. godine. Njegov autor, osamdeset devet godina star, a spisateljski očito mlad Andrea Camilleri, svoga junaka na životu održava osebujnom mediteranskom duhovitošću, vrckavim jezičnim idiomom, uzbudljivom „filmskom“ naracijom i socijalnom, antibirokratskom, osjetljivošću.

„U svega nekoliko godina, Andrea Camilleri postao je najpopularniji autor europskog krimića, a njegov inspektor Salvo Montalbano zasigurno najpopularniji europski fikcionalni policajac otkad je preminuo Simenonov Maigret… Uveo je u krimić živopisno sicilijansko društvo, razapeto mafijom, patrijarhatom, korupcijom. Umjesto vazda sličnih detektiva asketa koji nesanicu liječe viskijem i tabletama, uveo je glavni lik istražitelja hedonista koji ima fetiš vlastite verande i koji – dok čeprka po leševima i pepeljarama – misli o mariniranim trljama ili podušenim sipicama u oštariji kod Enza… Njegovi romani puni su dijalektalnog humora, duhovitog prikaza mediteranske provincije koji podsjeća na Pagnola ili Smoju.“
Jurica Pavičić, Jutarnji list

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji, 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom “Il corso delle cose” (Tijek stvari), 1978. godine. Slijedio je cijeli niz njegovih proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom. Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu. Romani iz ovog niza prevedeni su diljem svijeta, ali poznati su i po iznimno popularnom televizijskom serijalu. U Hrvatskoj je dosad objavljeno deset krimića Andree Camillerija, od kojih devet u izdanju Profila: “Izlet u Tindari”, “Glas violine”, “Miris noći”, “Oblik vode”, “Zmijsko leglo”, “Paukova strpljivost”, “Drugi kraj konca”, “Zaštitna mreža” i “Catalanottijeva metoda”. Veliki talijanski meštar riječi preminuo je u Rimu u srpnju 2019.

Moglo bi vas zanimati

×

Zmijsko leglo

Andrea Camilieri

10.49 €79.04 kn
Dodajte u košaricu