Profil

Pritužbe

Ian Rankin

Živopisan i napet roman koji zrači energijom.
21.10 €158.98 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533193809

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 392

Godina objavljivanja: 2012.

Prijevod: Saša Stančin

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 529 g

Majstorski napisano.
The Guardian

Pritužbe

Tko odlučuje o tome što je dobro, a što zlo?

Pritužbe nitko ne voli – tamo rade policajci koji istražuju druge policajce. Odjel za pritužbe i vladanje, kako im je puni naziv, a kolokvijalno ih znaju kao „Snage mraka“ ili naprosto „Pritužbe“. To je odjel u kojem radi Malcolm Fox. Upravo je obavio uspješan posao i trebao bi se osjećati zadovoljnim, ali mu mira ne daju privatni problemi. Otac mu živi u domu i polako kopni, sestra se ne da iz veze u kojoj je zlostavljana – a Fox tu ne može ništa.

No usred jake edinburške zime, nevoljko prihvaća novi zadatak. Bavit će se policajcem po imenu JamieBreck, koji se našao s one strane zakona. Problem je samo što se to ne da dokazati. Kad Fox preuzme slučaj, počinje shvaćati kako je Breck složeniji lik nego što se misli. Ta bi ga spoznaja mogla skupo stajati, posebno kad se dogodi okrutno ubojstvo, čija je žrtva Foxu mnogo, mnogo bliža nego što bi on to htio.Pritužbe su dobitnik velikog broja književnih nagrada od kojih i najprestižniju svjetsku nagradu za najbolji krimić godine – GoldDagger – za roman Black&Blue. Godine 2007. dobio je nagradu WorldbooksCrimeThrilleroftheYear. Dobitnik je francuske nagrade – Grand Prixdu Roman Noir te danske – PalleRosenkrantz. Dobitnik je i nekoliko počasnih diploma britanskih sveučilišta te počasne viteške titule za doprinos književnosti – Orderofthe British Empire.

“Rankin itekako dobro zna kako uvući čitatelja u priču te ga zadržati uz nju do samoga kraja. Njegova proza zrači energijom, živopisna je i napeta.”
Scotland on Sunday

Ian Rankin

Ian Rankin rođen je 1960. godine u škotskom okrugu Fife. Diplomirao je na Edinburškom sveučilištu 1982., a njegov je prvi roman o detektivu Rebusu objavljen 1987. godine. Romani o Rebusu danas su prevedeni na trideset šest jezika i postali su bestseleri diljem svijeta. Dosad je Rankin objavio 29 romana i 3 zbirke kratkih priča. U Profilovu su izdanju izašli romani Pitanje krvi, Kraj igre i Pritužbe. Ian Rankin nagrađen je članstvom u Hawthornden Fellowshipu, a osvojio je i književnu nagradu Chandler-Fulbright. Četiri je puta osvajao nagradu Dagger koju dodjeljuje Društvo pisaca kriminalističkih romana, uključujući i nagradu Diamond Dagger. Osvojio je i slavnu američku nagradu Edgar. Usto, ušao je u najuži izbor za dodjelu američke nagrade Anthony, osvojio dansku nagradu Palle Rosenkrantz, francusku Grand Prix du Roman Noir i njemačku Deutscher Krimipreis. Ianu Rankinu dodijeljene su počasne diplome sveučilišta Abertay, St. Andrews, Edinburgh, Hull i Open University. Kao stalni suradnik Newsnight Reviewa na BBC2, predstavio je vlastitu televizijsku seriju, Ian Rankin’s Evil Thoughts. Rankin je u Velikoj Britaniji na samom vrhu ljestvice najprodavanijih autora i odlikovan je Redom Britanskog Carstva za doprinos književnosti, a tu je počast odlučio primiti u Edinburghu, gradu u kojem živi sa suprugom i dva sina.

Moglo bi vas zanimati

×

Pritužbe

Ian Rankin

21.10 €158.98 kn
Dodajte u košaricu