Profil

Nakon deadlinea

Bisera Fabrio

Kako izgleda svijet iz perspektive domaćih vanjskopolitičkih novinara, kako izgleda njihova svakodnevica na terenu.
10.49 €79.04 kn

Barkod: 9789533135281

Broj stranica: 168

Godina objavljivanja: 2016.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 247 g

…I zato je ovo prava knjiga radosti, iz nje vreba talent za avanturu i pisanje, vreba neustrašivost. (…) s dušom darovite djece svih naših ratova i primirja.
Željko Ivanjek

Nakon deadlinea

Projekt zbrike reportaža hrvatskih novinara nastao je u želji da vanjskopolitički novinari iz različitih pisanih i elektroničkih hrvatskih medija kroz svoje priče s terena pokušaju dočarati važnost i dinamiku novinarskog posla, situacije i izazove u kojima su se pritom nalazili, kontekst kako su nastajale neke reportaže i općenito, što to znači raditi reporterski posao, kako se nositi sa stresom i problemima, koje su privilegije, a koji nedostaci našeg posla.

Autori tekstova iskusni su novinari s dugogodišnjim iskustvom koji imaju puno terenskih priča “u nogama” i koji su odabrali reportažu koja ih se u profesionalnoj karijeri najviše dojmila i koju nisu samo prepričali, već su je obogatili osobnim detaljima, anegdotama i nekim naknadnim razmišljanjima ili novim kontekstom. U prvom ovakvom zajedničkom projektu predstavljene su priče koje se bave temama koje su i danas vrlo prisutne u medijima – izbjeglička kriza u Italiji ili krvavi sirijski rat, rastakanje ukrajinskog teritorija i situacija u Zapadnoj Sahari – ali i reportaže i priče o zanimljivim, privlačnim mjestima koja su opisana na nekonvencionalan, vrlo osoban način.

“Zamišljam 13 autora knjige Nakon deadlinea – priče s terena, koju je priredila jedna od njih, Bisera Fabrio, kao djecu, samo zato što sam ih opazio još kao klince. Godinama ih viđam i čitam, ili gledam na TV ekranu. Oni su, u međuvremenu, zapravo, odrasli… Svi su željeli – gardisti, djeca i mi sami – da se uvaži njihovo prisustvo. A tako je važno, i dobro, kada spisateljica inzistira na jednostavnosti žrtve i patnje, o kojoj se, inače, moglo govoriti patetično. Ali, Fabrio tako ne govori, niti itko drugi od spisatelja u ovoj ‘njenoj’ knjizi, odnosno zborniku priča. I zato je Nakon deadlinea prava knjiga radosti, iz nje vreba talent za avanturu i pisanje, vreba neustrašivost. Govori više o tome odakle ‘naš’ čovjek dolazi no mnoge ‘uzvišene’, koje su se nato pozivale. I to s dušom darovite djece svih naših ratova i primirja.”
Željko Ivanjek, Jutarnji list

Bisera Fabrio

Nakon deadlinea obuhvaća reportaže 13 autora koji su napisali 12 priča – Anabella Leikauff pisala je o iskustvima iz New Yorka, Boris Orešić o doživljaju svojih putovanja u Siriju, Bisera Fabrio o ratu u Ukrajini, Dragan Nikolić o promjenama na Kubi, Elizabeta Gojan o šokantnim razlikama bogatstva i siromaštva u Indiji i Šri Lanci, Hrvoje Krešić o jedinstvenom iskustvu boravka u Japanu, Ivana Dragičević pratila je ljudsku tragediju na Lampedusi, Jasmina Kuzmanović opisala je život stranaca u Singapuru, Jerko Bakotin približio nam je život u Zapadnoj Sahari, Josip Šarić čarobno putovanje transsibirskom željeznicom, Snježana Pavić prisjetila se dana kada je, prije dvadeset godina, potpisan Daytonski sporazum, Renata Rašović napisala je priču o neredima u Turskoj, a Nataša Barac i Zorana Bajt jedinstvenu i zabavnu reportažu o sudbinskom odlasku na Sejšele. Predgovor knjige napisala je priređivačica izdanja Bisera Fabrio.

Moglo bi vas zanimati

×

Nakon deadlinea

Bisera Fabrio

10.49 €79.04 kn
Dodajte u košaricu