Profil

Nakon deadlinea

Bisera Fabrio

Kako izgleda svijet iz perspektive domaćih vanjskopolitičkih novinara, kako izgleda njihova svakodnevica na terenu.
10.49 €79.04 kn

Barkod: 9789533135281

Broj stranica: 168

Godina objavljivanja: 2016.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 247 g

…I zato je ovo prava knjiga radosti, iz nje vreba talent za avanturu i pisanje, vreba neustrašivost. (…) s dušom darovite djece svih naših ratova i primirja.
Željko Ivanjek

Nakon deadlinea

Projekt zbrike reportaža hrvatskih novinara nastao je u želji da vanjskopolitički novinari iz različitih pisanih i elektroničkih hrvatskih medija kroz svoje priče s terena pokušaju dočarati važnost i dinamiku novinarskog posla, situacije i izazove u kojima su se pritom nalazili, kontekst kako su nastajale neke reportaže i općenito, što to znači raditi reporterski posao, kako se nositi sa stresom i problemima, koje su privilegije, a koji nedostaci našeg posla.

Autori tekstova iskusni su novinari s dugogodišnjim iskustvom koji imaju puno terenskih priča “u nogama” i koji su odabrali reportažu koja ih se u profesionalnoj karijeri najviše dojmila i koju nisu samo prepričali, već su je obogatili osobnim detaljima, anegdotama i nekim naknadnim razmišljanjima ili novim kontekstom. U prvom ovakvom zajedničkom projektu predstavljene su priče koje se bave temama koje su i danas vrlo prisutne u medijima – izbjeglička kriza u Italiji ili krvavi sirijski rat, rastakanje ukrajinskog teritorija i situacija u Zapadnoj Sahari – ali i reportaže i priče o zanimljivim, privlačnim mjestima koja su opisana na nekonvencionalan, vrlo osoban način.

“Zamišljam 13 autora knjige Nakon deadlinea – priče s terena, koju je priredila jedna od njih, Bisera Fabrio, kao djecu, samo zato što sam ih opazio još kao klince. Godinama ih viđam i čitam, ili gledam na TV ekranu. Oni su, u međuvremenu, zapravo, odrasli… Svi su željeli – gardisti, djeca i mi sami – da se uvaži njihovo prisustvo. A tako je važno, i dobro, kada spisateljica inzistira na jednostavnosti žrtve i patnje, o kojoj se, inače, moglo govoriti patetično. Ali, Fabrio tako ne govori, niti itko drugi od spisatelja u ovoj ‘njenoj’ knjizi, odnosno zborniku priča. I zato je Nakon deadlinea prava knjiga radosti, iz nje vreba talent za avanturu i pisanje, vreba neustrašivost. Govori više o tome odakle ‘naš’ čovjek dolazi no mnoge ‘uzvišene’, koje su se nato pozivale. I to s dušom darovite djece svih naših ratova i primirja.”
Željko Ivanjek, Jutarnji list

Bisera Fabrio

Nakon deadlinea obuhvaća reportaže 13 autora koji su napisali 12 priča – Anabella Leikauff pisala je o iskustvima iz New Yorka, Boris Orešić o doživljaju svojih putovanja u Siriju, Bisera Fabrio o ratu u Ukrajini, Dragan Nikolić o promjenama na Kubi, Elizabeta Gojan o šokantnim razlikama bogatstva i siromaštva u Indiji i Šri Lanci, Hrvoje Krešić o jedinstvenom iskustvu boravka u Japanu, Ivana Dragičević pratila je ljudsku tragediju na Lampedusi, Jasmina Kuzmanović opisala je život stranaca u Singapuru, Jerko Bakotin približio nam je život u Zapadnoj Sahari, Josip Šarić čarobno putovanje transsibirskom željeznicom, Snježana Pavić prisjetila se dana kada je, prije dvadeset godina, potpisan Daytonski sporazum, Renata Rašović napisala je priču o neredima u Turskoj, a Nataša Barac i Zorana Bajt jedinstvenu i zabavnu reportažu o sudbinskom odlasku na Sejšele. Predgovor knjige napisala je priređivačica izdanja Bisera Fabrio.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Nakon deadlinea

Bisera Fabrio

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu