Profil

Jura i kuckalo protiv dosade

Roman Simić

Nagrada "Grigor Vitez" za ilustracije za stariju dob djece.
9.16 €69.02 kn

Barkod: 9789533136028

Broj stranica: 32

Godina objavljivanja: 2017.

Vrsta uveza: tvrdi

Dob: 6 +

Ilustracije: Manuel Šumberac

Visina: 26 cm

Širina: 23 cm

Težina: 399 g

Jednom, kada se pomoću kuckala uđe u svijet kojegod dijete poželi, sve okolo poprima blistavije boje.

Jura i kuckalo protiv dosade

Tati nije jasno što je to dosada. Mami još i manje. Kažu: A, ne, mi to ne razumijemo, toga nije bilo kad smo mi bili mali. Za razliku od odraslih, jedne kišne nedjelje, Jura se sasvim uspješno dosađuje. Štoviše, u dosadu je utonuo preko glave i sada u olovnim cipelama hoda po čemernu dnu – ni igračke, ni igrice, svi njihovi dozivi i udice – ništa nije dovoljno da ga iz nje izvuče.
Sve dok se ne pojavi mačak. Neobičan, pomalo trokutast mačak, jedan brkati koji se stvorio u sobi i gnjavi, ne zaustavlja se sve dok mu ne ispriča tu svoju priču. Priču o kuckalu. Protudosadnom. Punim imenom: Priču o kuckalu protiv dosade.
Dakle: što je to dosada, odakle je i kamo smjera – htjeli biste znati?
I što ćemo s njom kad se pojavi, mi veliki i mi mali? Jura, mačak i roditelji?

Autorski dvojac koji je crtežom i riječju djeci vratio Babu Jagu sada se dohvatio dosade i kucka vam, evo, na vrata! A kuckalom se rukuje lako (radi ovako, i to svaki dan): Jura unutra, dosada van!
Nakon izrazito hvaljene i cijenjene slikovnice Baba Jaga i div Zaborav Roman Simić odlučio je napisati moderniju, lepršaviju i smješniju priču, manje bajkovitu, ali ritmičniju. Mnoga se djeca suočavaju sa sivom i zamornom dosadom iz koje ih je vrlo teško izvući. Roman im pokazuje kako otkriti čari mašte i kako se pokrenuti iz tog teškog stanja. A jednom, kad se pomoću kuckala uđe u svijet kojegod dijete poželi, sve okolo poprima blistavije boje.

Roman Simić i Manuel Šumberac

Roman Simić jedan je od najcjenjenijih hrvatskih književnika koji je dobio brojne nagrade. Osim nagrade „Grigor Vitez“ za tekst slikovnice Jura i gospođica Zavissst i „Ovce u kutiji“ za Babu Jagu i diva Zaborava te Juru i gospođicu Zavissst, osvojio je još nagradu „Jutarnjeg lista“ za najbolju domaću proznu knjigu 2005., nagradu „Večernjeg lista“ „Ranko Marinković“ za priču 2012., „Kiklop“ za najbolju domaću proznu knjigu 2012. Više od dvadeset godina organizirao je i vodio Festival europske kratke priče. Pojedinačne su mu priče prevedene na petnaestak svjetskih jezika, a knjige prevedene na engleski, njemački, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik te objavljene u Srbiji. Uredio je nekoliko izbora i antologija suvremene hrvatske kratke priče.

Manuel Šumberac dobio je važne nagrade za svoj rad: nagradu „Grigor Vitez“ za ilustracije u slikovnicama Jura i kuckalo protiv dosade i Potraga, a kao glavni animator na filmu Guliver autora Zdenka Bašića osvaja Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Filmskom festivalu Libertas u Dubrovniku; za svoj animirani film Escargot (2010.) osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu „Porin“ osvojio je dvaput – 2010. za Gibbonijev videospot Žeđam i 2012. za likovno oblikovanje albuma Svijet glamura Hladnog piva; za animirani glazbeni videobroj Your Irresistible Smile 2012. osvojio je „Golden Bra Award“ za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; „Zlatnu ribicu Neuma“ osvojio je 2014. za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu. Dosad je napravio četiri autorska animirana filma i četiri videospota.

×

Jura i kuckalo protiv dosade

Roman Simić

9.16 €69.02 kn
Dodajte u košaricu