Profil

Jura i gospođica Zavisst

Roman Simić

Nagrada "Ovca u kutiji" za slikovnicu godine.
9.16 €69.02 kn

Barkod: 9789533136783

Broj stranica: 32

Godina objavljivanja: 2019.

Vrsta uveza: meki

Dob: 6 +

Ilustracije: Manuel Šumberac

Visina: 26.5 cm

Širina: 23.5 cm

Težina: 437 g

Ovaj gotovo potpuno rimovan i sasvim ritmičan nastavak objašnjava djeci kako se suprotstaviti negativnim osjećajima i kako vidjeti pozitivno.

Jura i gospođica Zavisst

Nakon Grigorom Vitezom nagrađene slikovnice “Jura i kuckalo protiv dosade” u kojoj su autori maštovito pokazali kako svladati dosadu, u ovoj slikovnici genijalnog tandema Jura se hvata ukoštac s novim problemom. Stigao je na rođendansku zabavu svog najboljeg prijatelja Roka obučen u gusara, baš kako je na pozivnici i pisalo. No ondje je našao mnoštvo djece i niti jednog jedinog gusara! Iako nije svjestan toga, osjeća zavist i tugu. I brže-bolje pobjegne u dvorište gdje sretne svog djeda koji odmah shvati o čemu se radi i ispriča mu kako su on i njegov najbolji prijatelj plovili Amazonom, a djedu se uvukla zmijica koja se hrani zavišću i šapće ružne stvari. Nije znao kako se tome othrvati pa je pobjegao s broda i više nikad nije vidio svog prijatelja. Jura mu silno želi pomoći i dok daje savjete djedu, shvaća kako će sam svladati tu strašnu guju.

Prva slikovnica Romana Simića i Manuela Šumberca bila je hvaljena “Baba Jaga i div Zaborav”, a nakon toga je slijedila nagrađivana “Jura i kuckalo protiv dosade”. 

Roman Simić i Manuel Šumberac

Roman Simić jedan je od najcjenjenijih hrvatskih književnika koji je dobio brojne nagrade. Osim nagrade „Grigor Vitez“ za tekst slikovnice Jura i gospođica Zavissst i „Ovce u kutiji“ za Babu Jagu i diva Zaborava te Juru i gospođicu Zavissst, osvojio je još nagradu „Jutarnjeg lista“ za najbolju domaću proznu knjigu 2005., nagradu „Večernjeg lista“ „Ranko Marinković“ za priču 2012., „Kiklop“ za najbolju domaću proznu knjigu 2012. Više od dvadeset godina organizirao je i vodio Festival europske kratke priče. Pojedinačne su mu priče prevedene na petnaestak svjetskih jezika, a knjige prevedene na engleski, njemački, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik te objavljene u Srbiji. Uredio je nekoliko izbora i antologija suvremene hrvatske kratke priče.

Manuel Šumberac dobio je važne nagrade za svoj rad: nagradu „Grigor Vitez“ za ilustracije u slikovnicama Jura i kuckalo protiv dosade i Potraga, a kao glavni animator na filmu Guliver autora Zdenka Bašića osvaja Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Filmskom festivalu Libertas u Dubrovniku; za svoj animirani film Escargot (2010.) osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu „Porin“ osvojio je dvaput – 2010. za Gibbonijev videospot Žeđam i 2012. za likovno oblikovanje albuma Svijet glamura Hladnog piva; za animirani glazbeni videobroj Your Irresistible Smile 2012. osvojio je „Golden Bra Award“ za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; „Zlatnu ribicu Neuma“ osvojio je 2014. za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu. Dosad je napravio četiri autorska animirana filma i četiri videospota.

×

Jura i gospođica Zavisst

Roman Simić

9.16 €69.02 kn
Dodajte u košaricu