-50 %
Profil

Europa x 10

Viktor Žmegač

Nagrade "Kiklop" i "Višnja Machiedo" za književnu esejistiku.
Nacrt europske kulturne povijesti, univerzalan portret jednog izuzetno dinamičnog kontinenta.
13.14 €
6.57 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6.57 €

Barkod: 9789533133256

Broj stranica: 230

Godina objavljivanja: 2014.

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 292 g

Europski identitet razmotren u esejima o deset pojmova koje autor drži ključnima za razumijevanje novovjeke Europe.

Europa x 10

Vrijednost i originalnost Žmegačeva književnoznanstvnog rada, ujedno i razloge njegove izuzetne recepcije u zemlji i inozemstvu, valja tražiti u uvjerljivom povezivanju prikaza društvenopovijesnih i kulturnopovijesnih silnica, ali isto tako i u suverenoj multidisciplinarnosti pristupa, znanstvenoj inovativnosti i svojstvenome jezičnom stilu. Sve te vrijednosti u punoj mjeri dolaze do izražaja u seriji njegovih knjiga objavljenih u biblioteci „Velimir Visković bira za vas“ (SMS eseji, 2010, Filozof igra nogomet, 2011, Europski duh, 2012).

Ova Žmegačeva knjiga nasljeduje osobine tog niza, osobito knjige Europski duh. Knjiga sadržava deset eseja, od kojih se svaki može čitati kao zasebna cjelina, iako je cijela knjiga konceptualno zasnovana pa se može smatrati i svojevrsnim kompozitnim makroesejem.

Već sam naslov upućuje na autorovu želju da europski identitet razmotri u esejima o deset pojmova koje drži ključnima za razumijevanje novovjeke Europe. Razmatranje pojedinih društvenih i duhovnih procesa otkriva golemi misaoni korpus po kojem je naš kontinent jedinstveno tlo moderniteta – umjetničkog, filozofskog, ekonomskog i političkog. Knjiga raspravlja npr. o fenomenima individualizma, originalnosti, povijesne dinamike, utopizma, tehnologije itd.

Knjiga je osvojila nagrade Kiklop za esejističko djelo i nagradu Višnja Machiedo za književnu esejistiku.

Viktor Žmegač

Viktor Žmegač, akademik, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se na popisu obavezne literature uglednih stranih sveučilišta. Redoviti je član HAZU, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europaea u Londonu. Doitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je, između ostalog, knjiga: Težišta modernizma, Povijesna poetika romana, Duh impresionizma i secesije, Bečka moderna, Hrvatska novela (zajedno s Ivom Frangešom), Školska knjiga, Zagreb 1998., Književni protusvjetovi (zajedno s Nikolom Batušićem i Zoranom Kravarom), Književnost i glazba, Od Bacha do Bahausa, Majstori europske glazbe, Prošlost i budućnost 20. stoljeća, Strast i konstruktivizam duha i Četiri grada. U izdanju Profila objavljene su mu knjige: Sms eseji, Filozof igra nogomet i Europa x10.

Moglo bi vas zanimati

×

Europa x 10

Viktor Žmegač

13.14 €
6.57 €
Dodajte u košaricu