Profil

Sedam stuba do trona

Ivo Brešan

Živa slika hrvatske tranzicijske stvarnosti.
15.79 €118.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533131559

Broj stranica: 330

Godina objavljivanja: 2012.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 364 g

Oštra društvena kritičnost, zanimljivo profiliranje karaktera i vješto vođenje radnje.

Sedam stuba do trona

Glavni junak, Kristijan, rođen je u selu Oklaju kod Drniša. Njegov otac, Viktor Malina, napustio je obitelj prije nego se on rodio i otišao u Njemačku. Vratio se samo jednom da bi zatražio rastavu braka kako bi se u Njemačkoj mogao bogato oženiti. Da bi je što lakše dobio, na sudu je optužio Martu zbog preljuba i odbio priznati da je Kristijan njegov sin. Tako je Marta sama podizala dijete radeći najteže fizičke poslove i tajeći od sina tko mu je otac.

Poslije četrdeset godina Viktor se vraća kao bogati povratnik, zasnovavši u samostalnoj Hrvatskoj poslovno carstvo. U međuvremenu se Marta razboljela i može joj pomoći samo operacija u inozemstvu. Da bi pomogao majci, Kristijan iznudi od nje ime svojega oca i ode bez majčina znanja k njemu tražiti pomoć. No Viktor ga grubo odbije i izbaci iz kuće. Kad je Marta umrla, Kristijan se nad njezinim grobom zakune da će se osvetiti.

Prateći Kristijanov osvetnički pohod, Ivo Brešan dao je živu sliku hrvatske tranzicijske stvarnosti: urušavanja moralnog sustava i nastajanja predatorskoga kapitalizma balkanskog tipa. Oštra društvena kritičnost, zanimljivo profiliranje karaktera te vješto vođenje radnje, glavne su kvalitete ovoga romana.

Ivo Brešan

Ivo Brešan (1936. – 2017.), dramski pisac, prozaist i scenarist. Gimnaziju je završio u Šibeniku, a studij jugoslavistike diplomirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (1960.). God. 1960–83. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a 1983.–2002. umjetnički rukovoditelj šibenskoga Centra za kulturu (poslije Šibensko kazalište), zadužen i za selekciju dramskoga programa Jugoslavenskoga (poslije Međunarodnoga) festivala djeteta. Prvi prozni rad tiskan mu je 1955. u Šibenskoj reviji; objavio je potom nekoliko novela i eseja u periodici, a izniman uspjeh kod književne i kazališne kritike te publike u Jugoslaviji i inozemstvu postigao je „grotesknom tragedijom u pet slika“ Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, (praizvedena u zagrebačkome Teatru &TD 1971.). Sljedećih godina izvedeno mu je na hrvatskim i europskim pozornicama dvadesetak dramskih djela. Objavio je brojne drame, novela i romane. Kao scenarist, Brešan je surađivao s redateljima Krstom Papićem (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, 1973.; Izbavitelj, 1976.; Tajna Nikole Tesle, 1980.), Veljkom Bulajićem (Obećana zemlja, 1986.; Donator, 1989.) i sinom Vinkom (Kako je počeo rat na mom otoku, 1996; Maršal, 1999.), a napisao je i scenarij za TV-seriju Ptice nebeske (D. Marušić, 1989.) te više televizijskih i radijskih drama. U Profilovu izdanju objavljene su mu knjige: Prokletnici, Sedam stuba do trona i Mrtvima ništa ne treba.

Moglo bi vas zanimati

×

Sedam stuba do trona

Ivo Brešan

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu