Profil

Prokletnici

Ivo Brešan

Kako nastojanje totalnoj slobodi vodi društvenoj osudi.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533190952

Broj stranica: 316

Godina objavljivanja: 2010.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 350 g

Ovaj put se kao kulturalni obrazac pojavljuje biografija markiza de Sadea.

Prokletnici

U ovom romanu Ive Brešana ponovo se suočavamo sa, za njega, karakterističnim postupkom povezivanja važnih tekstova iz povijesti kulture s našom suvremenošću. Ovaj put se kao kulturalni obrazac pojavljuje biografija markiza de Sadea i njegov književni opus. Brešan razvija kompleksnu fabulu po kojoj jedan naš suvremenik, koji živi u Hrvatskoj, pronalazi na tavanu svoje kuće dosad nepoznatu autobiografiju de Sadea. Uvjerivši se da je riječ o originalu, daljim istraživanjem ustanovljuje da je on zapravo izravni potomak de Sadea: otkriće krvne veze s de Sadeom pojavljuje se zapravo kao svojevrsni triger niza promjena u životu glavnoga junaka. On se počinje identificirati sa svojim dalekim pretkom: istražuje vlastitu seksualnost prelazeći u područje zabranjenog i morbidnog.

Baveći se paralelnim sudbinama i gradeći radnju na dva vremenska plana, Brešan zapravo sugerira misao kako je područje erotizma i danas, unatoč proklamiranom libertinstvu i hedonizmu modernog doba, zapravo tajnovito i još skriva mnoge nepoznanice te kako nastojanje da se realizira totalna sloboda vodi društvenoj osudi.

Ivo Brešan

Ivo Brešan (1936. – 2017.), dramski pisac, prozaist i scenarist. Gimnaziju je završio u Šibeniku, a studij jugoslavistike diplomirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (1960.). God. 1960–83. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a 1983.–2002. umjetnički rukovoditelj šibenskoga Centra za kulturu (poslije Šibensko kazalište), zadužen i za selekciju dramskoga programa Jugoslavenskoga (poslije Međunarodnoga) festivala djeteta. Prvi prozni rad tiskan mu je 1955. u Šibenskoj reviji; objavio je potom nekoliko novela i eseja u periodici, a izniman uspjeh kod književne i kazališne kritike te publike u Jugoslaviji i inozemstvu postigao je „grotesknom tragedijom u pet slika“ Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, (praizvedena u zagrebačkome Teatru &TD 1971.). Sljedećih godina izvedeno mu je na hrvatskim i europskim pozornicama dvadesetak dramskih djela. Objavio je brojne drame, novela i romane. Kao scenarist, Brešan je surađivao s redateljima Krstom Papićem (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, 1973.; Izbavitelj, 1976.; Tajna Nikole Tesle, 1980.), Veljkom Bulajićem (Obećana zemlja, 1986.; Donator, 1989.) i sinom Vinkom (Kako je počeo rat na mom otoku, 1996; Maršal, 1999.), a napisao je i scenarij za TV-seriju Ptice nebeske (D. Marušić, 1989.) te više televizijskih i radijskih drama. U Profilovu izdanju objavljene su mu knjige: Prokletnici, Sedam stuba do trona i Mrtvima ništa ne treba.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Prokletnici

Ivo Brešan

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu