Darovi i besplatna dostava u paketomate Box Now za kupnju iznad 30 eura

Profil

Vrijeme je za gozbu

Veljko Barbieri

Svojevrsna povijest gastronomije koja počinje najstarijim elementarnim jelima, da bi nas postupno vodila prema onim novijim i kulinarski sve sofisticiranijim.
21.10 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533132808

Broj stranica: 738

Godina objavljivanja: 2014.

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 765 g

Književna i kulinarska poslastica.

Vrijeme je za gozbu

Uz svaki recept naš ugledni gastronom i pisac, Veljko Barbieri, pripovijeda književno stiliziranu priču o jelu, potkrijepljenu i brojnim kulturno-povijesnim podacima. Ova je jedinstvena i zanimljiva kuharica ne samo umjetnički vrhunac Barbijerijeva nastojanja da poveže svoje dvije velike ljubavi – lijepu književnosti i gastronomiju – već i prava, slasna poslastica. I književna i kulinarska.

„Autor je raščitao prošlost u vlastitom ključu, od antičkih vremena preko srednjeg vijeka do suvremenosti tragajući za stilskim znakovljem hrane i za sastojcima svakodnevnog obroka svake pojedine epohe. A taj obrok nije bio samo obrok gospodara, velikaša, već i roba, sluge, kmeta. Tragajući po starim požutjelim knjigama, Barbieri je stvarao vlastitu arheologiju kulinarskog umijeća koju do njega nismo poznavali, ni priznavali.“
Željko Ivanjek

Veljko Barbieri

Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Maturirao je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Prozaik je, autor brojnih romana, zbirki pripovijedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih djela u kojima obrađuje europsku i sredozemnu baštinu, posebice Dalmacije, njezinu sposobnost nasljeđivanja prepletenu s nepromjenjivošću ljudske sudbine na cikličkim raskrižjima epoha i vremena. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike, a pripovijetke zastupljene u domaćim i stranim antologijama proze. Dobitnik je važnih književnih nagrada, a 2006. godine roman Dioklecijan nagrađen je Nagradom Matice hrvatske za najbolju knjigu godine. Najpoznatiji roman Epitaf carskog gurmana, kojem su Rat za peti okus i Eliksir istine svojevrsni nastavci, objavljen je na stranim jezicima u visokim nakladama, a isti je roman u biblioteci Večernjeg lista među deset najvažnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća, tiskan u nakladi od 200 000 primjeraka, što je rekord jednog izdanja proznog djela u povijesti hrvatske književnosti. Barbieri od 1980-ih godina surađuje u hrvatskim, talijanskim i slovenskim tjednicima i časopisima, a od njegovih kolumni u tjedniku Nacional i Večernjem listu nastali su Kuharski kanconijeri, bestseler hrvatske gastronomske literature u četiri knjige, objavljen u pet izdanja. Njegova zbirka pripovijedaka 134 male priče o hrani na sajmu knjiga u Barceloni 2003. nominirana je za najbolju knjigu u konkurenciji književnosti o hrani. U izdanju Profila objavljeni su Kuharski kanconijeri: Gurmanska sjećanja Mediterana 1-4, 134 male priče o hrani, 100 mitova o hrani, Hrvatska kuhinja, Vrijeme je za gozbu, Priče o dalmatinskoj kuhinji, Jesen, zima ,Mediteranska kuhinja te romani Dioklecijan, Rat za peti okus i Eliksir istine.

Podaci o autoru trenutno nedostupni.

Moglo bi vas zanimati

×

Vrijeme je za gozbu

Veljko Barbieri

21.10 €
Dodajte u košaricu