Profil

Eliksir istine

Veljko Barbieri

Završni dio trilogije Veljka Barbierija, roman kojem su prethodili „Epitaf carskog gurmana“ i „Rat za peti okus“.
11.81 €88.98 kn

Barkod: 9789533134888

Broj stranica: 172

Godina objavljivanja: 2016.

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 209 g

…Barbierijev “Eliksir istine” njegov je pripovjedački vrhunac i vrhunac suvremene hrvatske književnosti.
Željko Ivanjek

Eliksir istine

Iznimnog kuhara, ali i vlasnika restorana smještenog u Ministarstvu unutarnjih poslova, zbog ugleda koji njegov restoran uživa među političkom i kulturnom elitom, posjećuje tajna policija s nemoralnom ponudom: pomoći će mu u rješavanju birokratskih zavrzlama ako im on oda tajne o gastronomskim navikama uglednih gostiju restorana.
Talentirani kuhar koji je pripremu hrane doveo do razine umjetnosti upušta se u prikupljanje naizgled nevažnih informacija, ali put se pretvara u misiju pronalaska čudesnog spoja okusa djelotvornijeg od bilo koje metode represivnog sustava. Može li kuhar umjetnik pritom kontrolirati svoje remek-djelo i hoće li prestati raditi na njemu u trenutku kad uvidi njegove fatalne posljedice, postaje napeto središte čitateljske pažnje dok hrana dospijeva na središte političkog stola.

“Eliksir istine” završni je dio trilogije Veljka Barbierija, kojem su prethodili “Epitaf carskog gurmana” i “Rat za peti okus”. Služeći se hranom kako bi progovorio o anomalijama i perverzijama društva u kojem živimo, Barbieri ispisuje scenarij u kojem pojmovi užitka i kontrole pojedinca dobivaju sasvim novo značenje. Nakon čitanja još jedne Barbierijeve distopije na mnogo što nikad više nećemo gledati istim očima.

„Eliksir istine odvija se onako kako to rade majstori pripovjedači, pokazujući što je to pisanje u dahu i nadahnuto pisanje… Kada protagonist otkriva eliksir istine baš u ženi, donosi nam Barbierijevu zrelost i mudrost; poslije svih vrludanja i lutanja kojekakvim hodnicima, pa i knjigama recepata, pokazuje se da je najveća tajna oduvijek čekala u našoj blizini, samo što je nismo znali uvidjeti. Eto, u tom i takvom smislu Barbierijev “Eliksir istine” njegov je pripovjedački vrhunac i vrhunac suvremene hrvatske književnosti.“
Željko Ivanjek

Veljko Barbieri

Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Maturirao je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Prozaik je, autor brojnih romana, zbirki pripovijedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih djela u kojima obrađuje europsku i sredozemnu baštinu, posebice Dalmacije, njezinu sposobnost nasljeđivanja prepletenu s nepromjenjivošću ljudske sudbine na cikličkim raskrižjima epoha i vremena. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike, a pripovijetke zastupljene u domaćim i stranim antologijama proze. Dobitnik je važnih književnih nagrada, a 2006. godine roman Dioklecijan nagrađen je Nagradom Matice hrvatske za najbolju knjigu godine. Najpoznatiji roman Epitaf carskog gurmana, kojem su Rat za peti okus i Eliksir istine svojevrsni nastavci, objavljen je na stranim jezicima u visokim nakladama, a isti je roman u biblioteci Večernjeg lista među deset najvažnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća, tiskan u nakladi od 200 000 primjeraka, što je rekord jednog izdanja proznog djela u povijesti hrvatske književnosti. Barbieri od 1980-ih godina surađuje u hrvatskim, talijanskim i slovenskim tjednicima i časopisima, a od njegovih kolumni u tjedniku Nacional i Večernjem listu nastali su Kuharski kanconijeri, bestseler hrvatske gastronomske literature u četiri knjige, objavljen u pet izdanja. Njegova zbirka pripovijedaka 134 male priče o hrani na sajmu knjiga u Barceloni 2003. nominirana je za najbolju knjigu u konkurenciji književnosti o hrani. U izdanju Profila objavljeni su Kuharski kanconijeri: Gurmanska sjećanja Mediterana 1-4, 134 male priče o hrani, 100 mitova o hrani, Hrvatska kuhinja, Vrijeme je za gozbu, Priče o dalmatinskoj kuhinji, Jesen, zima ,Mediteranska kuhinja te romani Dioklecijan, Rat za peti okus i Eliksir istine.

Moglo bi vas zanimati

×

Eliksir istine

Veljko Barbieri

11.81 €88.98 kn
Dodajte u košaricu