Profil

Tako počinje zlo

Javier Marias

Veličanstveni roman španjolskog književnog genija.
17.12 €128.99 kn

Barkod: 9789533135441

Jezik izvornika: Španjolski

Broj stranica: 456

Godina objavljivanja: 2017.

Prijevod: Dinko Telećan

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 585 g

Demonstracija onoga što književnost može postići u svome najboljem izdanju.
Hari Kunzru, The Guardian

Djelo književnoga diva.
The Sunday Times

Tako počinje zlo

Da, postoje sretnici koji nikad ne dođu u napast da se isprave i ispovjede. Ja nisam jedan od njih i to je šteta jer, zauzvrat, pripadam onima što imaju tajnu koju nikad neće moći otkriti živima, a još manje onima koji su već umrli.

Juan de Vere, mladi i odani asistent poznatoga filmskog redatelja Eduarda Muriela, dobio je neobičan zadatak od svog poslodavca – pratiti obiteljskog prijatelja Jorgea Van Vechtena koji se „ponio nedostojno prema jednoj ženi, a možda i više njih“.
Je li riječ o Beatriz, Eduardovoj ženi, zašto je Eduard toliko mrzi, kako je Van Vechten ušao u njihov život… samo su neka od pitanja koja se otvaraju. Isprva nesiguran u praćenju, De Vere uskoro shvaća koliko je u toj priči teško ostati samo promatračem. Zadatak koji je dobio pretvara se u teret koji će ga progoniti cijeli život.

Javier Marías, jedan od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, naslanjajući se na Shakespeareov citat u naslovu ovoga romana, secira španjolsko društvo 80-ih godina prošloga stoljeća kroz gorak bračni odnos dvoje protagonista. Iznimno preciznim, dubokim i bogatim rečenicama, Marías ispituje postfrankističko društvo, njegove odjeke u suvremenosti, ali i osobne tajne, žudnje, prešućivanja, krivnje i intimne osvete.

Majstorstvo pričanja priče, gotovo trilerovski zaplet i držanje čitatelja u napetosti do samoga kraja te stilska besprijekornost poznate su Maríasove osobitosti koje mu služe u pokušaju dosezanja istina o ljubavi, životu.

“Eruditski, neobično, hipnotički i prelijepo… Javiera Maríasa čita se zbog njegove sposobnosti da oživi najmanje dijelove svijeta… Knjigu sam najviše zavolio zbog njezinih stranica ispunjenih briljantnim zapažanjima, razmišljanjima i elegantnim glasom koji stvara napetost… Nisam je mogao odložiti.”
Los Angeles Times

Javier Marias

Javier Marías rođen je 1951. u Madridu. Bio je profesor na Sveučilištu u Oxfordu i na Komplutskome sveučilištu u Madridu. Član je Španjolske akademije. Do sada je napisao devet romana od kojih su mnogi osvojili neke od najcjenjenijih književnih nagrada, a na hrvatski su u izdanju Profila prevedeni Tvoje lice sutra, Zaljubljivanja i Tako počinje zlo. Djela Javiera Maríasa prevedena su na četrdeset jezika, objavljena u pedeset zemalja i prodana u šest milijuna primjeraka u cijelome svijetu.

Moglo bi vas zanimati

×

Tako počinje zlo

Javier Marias

17.12 €128.99 kn
Dodajte u košaricu