Profil

Stogodišnji maraton

Michael Pillsbury

Tajni plan Kine kako da zamijeni SAD kao svjetska supersila.
15.79 €118.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533135984

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 304

Godina objavljivanja: 2018.

Isbn: 978-953-313-598-4

Prijevod: Branka Maričić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 495 g

Ova knjiga otkriva kinesku tajnu strategiju da zamijeni Sjedinjene Države kao dominantnu moć svijeta.

Stogodišnji maraton

Od Drugog svjetskog rata, već dulje od sedam desetljeća, Sjedinjene Američke Države svjetska su supersila, a već više od četvrt stoljeća, nakon raspada Sovjetskog Saveza, i jedina supersila. To razdoblje politolozi nazivaju Pax Americana. No sve je očitije da se ono bliži svojem kraju, a da tomu svojom naivnom globalističkom politikom snažno pridonose i same Sjedinjene Države.

Kroz više od četrdeset godina, Sjedinjene Države igraju nezamjenjivu ulogu pomažući kineskoj vladi da gradi snažno gospodarstvo, razvija svoje znanstvene i vojne sposobnosti i zauzme svoje mjesto na svjetskoj sceni, vjerujući da će uspon Kine pospješiti američko-kinesku suradnju, diplomaciju i slobodnu trgovinu. Mnogi ne shvaćaju da Kinezi to žele iskoristiti za nešto mnogo krupnije, da preteknu SAD i postanu najmoćnija sila svijeta. U budućnosti se može dogoditi baš to, da Kina zamijeni SAD, baš kao što je svojedobno Amerika zamijenila Britansko carstvo, i sve to bez pucnjave.

Na temelju intervjua sa stručnjacima za kinesku problematiku, pa i disidentima koji su napustili Kinu, te na temelju i nedavno deklasificiranih, prethodno neobjavljenih nacionalnih sigurnosnih dokumenata, ova knjiga otkriva kinesku tajnu strategiju da zamijeni Sjedinjene Države kao dominantnu moć svijeta i da to učini do 2049. godine, stote godišnjice osnivanje Narodne Republike.

Stogodišnji maraton detaljno opisuje kako je nastao kineski strateški plan kojim Kina želi preteći Sjedinjene Države, na kojim dervnim kineskim spisima i na kojim postavkama tradicionalne kineske filozofije. Opisane su sve faze provedbe tog plana, i faze koje su već realizirane, ali i ono što će se u kinesko-američkim odnosima događati.

Michael Pillsbury

Michael Pillsbury, rođen u Kaliforniji 1945. godine, direktor je Centra za kinesku strategiju u Institutu Hudson u Washingtonu. Diplomirao je na sveučilištu Stanford, doktorirao na sveučilištu Columbia, te postao vodeći američki stručnjak za Kinu. Nakon završetka studija radio je u uglednim političkim institutima, te sredinom sedamdesetih godina izazvao pozornost jednim svojim radom o potrebi da SAD uspostave vojne i obavještajne kontakte sa Kinom, što je kasnije postala službena politika predsjednika Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana, kojem je služio kao podsekretar u ministarstvu obrane. Osamdesetih godina sudjelovao je u raznim povjerljivim operacijama američke vojne diplomacije u Aziji. Od 1984. do danas djelovao je na raznim funkcijama u američkom ministarstvu obrane.

Moglo bi vas zanimati

×

Stogodišnji maraton

Michael Pillsbury

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu