Profil

Rat za peti okus

Veljko Barbieri

Intrigantan roman koji se bavi aktualnom temom tržišta i proizvodnje hrane koja se nameće važnošću u globalnim razmjerima.
13.14 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533134055

Broj stranica: 404

Godina objavljivanja: 2015.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 428 g

…ima sve književne začine i pretpostavke da postane svjetski hit…
Velimir Visković

Rat za peti okus

Roman pripada žanru negativne utopije i događa se u vremenu sve bližem našem, u kojem globalistička tehnologija uspijeva dominacijom nad tržištem i proizvodnjom hrane zagospodariti svim našim pojedinačnim životima i sudbinama. Kao odgovor na ta pogubna nastojanja rađa se pokret otpora. Sukob kulminira u kataklizmi koja uzrokuje uništenje civilizacije da bi se na ruševinama, zaslugom zagovornika prirodnosti, ponovo počela rađati prirodnija i humanija civilizacija.

“Ovim romanom Barbieri sumira iskustva svojega opusa jer se dosad u nekoliko navrata bavio žanrom negativne utopije, a hrana je također njegova neiscrpna književna tema… “Rat za peti okus” ima sve književne začine i pretpostavke da postane svjetski hit poput njegova Epitafa carskoga gurmana“.
Velimir Visković

“Barbieri je u svojem najnovijem romanu “Rat za peti okus”, u svojoj vrlo bogatoj književnoj praksi, još jedanput bravurozno povezao smisao slobode pojedinca s ideologemima represivnih društava, i to na razini njegova europski valoriziranog romana “Epitafa carskoga gurmana”, pa mu je zato i pošlo za rukom još jednom stvoriti u hrvatskoj književnosti vrlo rijetku teksturu negativne utopije. Stvorio je djelo koje se u žanrovskom i majstorskom smislu mjeri s poetikom Krležina “Banketa u Blitvi” ili najboljim piscima engleskih moralističkih basni i legendi kakve su pisali Huxley, Orwell ili Golding”.
Slobodan Prosperov Novak

Veljko Barbieri

Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Maturirao je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Prozaik je, autor brojnih romana, zbirki pripovijedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih djela u kojima obrađuje europsku i sredozemnu baštinu, posebice Dalmacije, njezinu sposobnost nasljeđivanja prepletenu s nepromjenjivošću ljudske sudbine na cikličkim raskrižjima epoha i vremena. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike, a pripovijetke zastupljene u domaćim i stranim antologijama proze. Dobitnik je važnih književnih nagrada, a 2006. godine roman Dioklecijan nagrađen je Nagradom Matice hrvatske za najbolju knjigu godine. Najpoznatiji roman Epitaf carskog gurmana, kojem su Rat za peti okus i Eliksir istine svojevrsni nastavci, objavljen je na stranim jezicima u visokim nakladama, a isti je roman u biblioteci Večernjeg lista među deset najvažnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća, tiskan u nakladi od 200 000 primjeraka, što je rekord jednog izdanja proznog djela u povijesti hrvatske književnosti. Barbieri od 1980-ih godina surađuje u hrvatskim, talijanskim i slovenskim tjednicima i časopisima, a od njegovih kolumni u tjedniku Nacional i Večernjem listu nastali su Kuharski kanconijeri, bestseler hrvatske gastronomske literature u četiri knjige, objavljen u pet izdanja. Njegova zbirka pripovijedaka 134 male priče o hrani na sajmu knjiga u Barceloni 2003. nominirana je za najbolju knjigu u konkurenciji književnosti o hrani. U izdanju Profila objavljeni su Kuharski kanconijeri: Gurmanska sjećanja Mediterana 1-4, 134 male priče o hrani, 100 mitova o hrani, Hrvatska kuhinja, Vrijeme je za gozbu, Priče o dalmatinskoj kuhinji, Jesen, zima ,Mediteranska kuhinja te romani Dioklecijan, Rat za peti okus i Eliksir istine.

Moglo bi vas zanimati

×

Rat za peti okus

Veljko Barbieri

13.14 €
Dodajte u košaricu