Profil

Portret majke Indije

Vesna Krmpotić

Djelo koje sintetizira golemo znanje Vesne Krmpotić o Indiji.
26.41 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533132136

Broj stranica: 499

Godina objavljivanja: 2013.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 671 g

Iako su tekstovi esejistički, Vesnina poetika i ljepota izraza čini da se dijelovi čitaju poput poetske proze.

Portret majke Indije

Prvi kontakti Vesne Krmpotić s Indijom i drevnom indijskom civilizacijom datiraju prije više od pola stoljeća kad je kao mlada, ali već priznata, hrvatska pjesnikinja došla u Indiju i dvije godine studirala bengalski jezik. Taj susret s velikom i mnogoljudnom zemljom bio je sudbonosan: Vesna je ostala trajno zaljubljena u Indiju i njezinu kulturu. Otada su njezina poezija i proza trajno prožete slikama iz Indije, a njezina duhovnost snažno impregnirana filozofsko-religijskom mišlju drevne Indije.

Ova knjiga sintetizira golemo autoričino znanje o Indiji, stečeno za brojnih posjeta, u kontaktu s indijskim misliocima, pjesnicima i svetim ljudima, ali i permanentnim proučavanjima djela o povijesti Indije.

Autorica smatra da se indijska civilizacija bitno razlikuje od drugih velikih civilizacija po tome što su one izgubile povijesni kontinuitet, dok u indijskoj kulturi postoji snažna svijest o kontinuitetu: povijest je stalno prisutna u suvremenosti.

Eruditsko-esejistički dijelovi knjige snažno su prožeti autoričinim umjetničkim senzibilitetom pa knjiga ima i elemente poetske proze.

“Portret majke Indije”; namijenjen je onima koji već nešto znaju o Indiji i njezinu civilizacijskom nasljeđu, ali i onima koji tek stječu prva znanja o toj zemlji i njezinoj kulturi. 

Vesna Krmpotić

Pjesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljica Vesna Krmpotić rođena je 1932. u Dubrovniku. Osnovnu školu polazila je u Dubrovniku, a gimnaziju u Zagrebu, gdje je diplomirala psihologiju i engleski jezik na Filozofskom fakultetu (1959). God. 1962–64. provela je na specijalizaciji bengalskog jezika u Indiji, a dulje vrijeme boravila u Egiptu, SAD-u i Gani. Uz učestala putovanja, posebno u Indiju, živjela je i radila u Zagrebu i Beogradu kao profesionalna književnica. Za svoj je književni rad dobila brojne nagrade i priznanja. Autorica je brojnih zbirki pjesama i priča, autobiograske proze i kulturnopovijesnih knjiga. Objavljivala je i eseje, knjževne prikaze i prijevode. Dobitnica je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo (1999).Preminula je u Beogradu 2018.

Moglo bi vas zanimati

×

Portret majke Indije

Vesna Krmpotić

26.41 €
Dodajte u košaricu