Profil

Afera Živago

Peter Finn i Petra Couvee

Kremlj, CIA i bitka za jednu zabranjenu knjigu.
Dramatična, dosad neispričana priča o Doktoru Živagu i vremenu kada je književnost imala moć mijenjati svijet.
15.79 €118.97 kn

Barkod: 9789533134611

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 280

Godina objavljivanja: 2015.

Prijevod: Mijo Pavić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 394 g

Uzbudljiv portret šarmantnog i strašću prožetog Pasternaka, ali i napet triler.

Afera Živago

Dramatična, dosad neispričana, priča o slavnom romanu Borisa Pasternaka koji je postao tajno oružje u ideološkoj borbi između Istoka i Zapada.

Priča ovog čuvenog slučaja počinje u svibnju 1956. kad je jedan talijanski izdavač otputovao vlakom u posjet dalekoj ruskoj provinciji s namjerom da posjeti jednog od najpopularnijih ruskih pjesnika Borisa Pasternaka koji mu je povjerio svoj prvi, željno iščekivani roman uz riječi: „Ovo je Doktor Živago. Dao Bog da obiđe svijet.“

Pasternak je i predobro znao da njegov roman nikad neće biti objavljen u SSSR-u, gdje su ga vlasti smatrale napadom na Revoluciju, zbog čega je odobrio njegovo objavljivanje u inozemstvu. Ali CIA, koja je hladni rat smatrala ponajprije ideološkom borbom, roman je 1958. objavila na ruskom jeziku i prokrijumčarila ga u SSSR, gdje je razgrabljen na crnom tržištu i kradom išao iz ruke u ruku.

Autori ove knjige, jedini koji su imali pristup CIA-jinim tajnim dosjeima, daju nam uzbudljiv portret šarmantnog i strašću prožetog Pasternaka, ali i napet triler koji nam pruža priliku da se upoznamo s fascinantnim vremenom hladnog rata i koji nas vodi u vrijeme kad je književnost imala moć mijenjati svijet.

Peter Finn i Petra Couvee

Peter Finn dopisnik je Washington Posta za pitanja nacionalne sigurnosti i svojedobno je bio šef dopisništva toga lista u Moskvi.¸
Petra Couvée spisateljica je, prevoditeljica i sveučilišna profesorica. Prevela je više ruskih pisaca na nizozemski jezik. Pridružena je istraživačica na Sveučilištu u Leidenu i svakog proljeća predaje nizozemski jezik na Moskovskom državnom sveučilištu.

Moglo bi vas zanimati

×

Afera Živago

Peter Finn i Petra Couvee

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu