Profil

Afera Živago

Peter Finn i Petra Couvee

Kremlj, CIA i bitka za jednu zabranjenu knjigu.
Dramatična, dosad neispričana priča o Doktoru Živagu i vremenu kada je književnost imala moć mijenjati svijet.
15.79 €118.97 kn

Barkod: 9789533134611

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 280

Godina objavljivanja: 2015.

Prijevod: Mijo Pavić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 394 g

Uzbudljiv portret šarmantnog i strašću prožetog Pasternaka, ali i napet triler.

Afera Živago

Dramatična, dosad neispričana, priča o slavnom romanu Borisa Pasternaka koji je postao tajno oružje u ideološkoj borbi između Istoka i Zapada.

Priča ovog čuvenog slučaja počinje u svibnju 1956. kad je jedan talijanski izdavač otputovao vlakom u posjet dalekoj ruskoj provinciji s namjerom da posjeti jednog od najpopularnijih ruskih pjesnika Borisa Pasternaka koji mu je povjerio svoj prvi, željno iščekivani roman uz riječi: „Ovo je Doktor Živago. Dao Bog da obiđe svijet.“

Pasternak je i predobro znao da njegov roman nikad neće biti objavljen u SSSR-u, gdje su ga vlasti smatrale napadom na Revoluciju, zbog čega je odobrio njegovo objavljivanje u inozemstvu. Ali CIA, koja je hladni rat smatrala ponajprije ideološkom borbom, roman je 1958. objavila na ruskom jeziku i prokrijumčarila ga u SSSR, gdje je razgrabljen na crnom tržištu i kradom išao iz ruke u ruku.

Autori ove knjige, jedini koji su imali pristup CIA-jinim tajnim dosjeima, daju nam uzbudljiv portret šarmantnog i strašću prožetog Pasternaka, ali i napet triler koji nam pruža priliku da se upoznamo s fascinantnim vremenom hladnog rata i koji nas vodi u vrijeme kad je književnost imala moć mijenjati svijet.

Peter Finn i Petra Couvee

Peter Finn dopisnik je Washington Posta za pitanja nacionalne sigurnosti i svojedobno je bio šef dopisništva toga lista u Moskvi.¸
Petra Couvée spisateljica je, prevoditeljica i sveučilišna profesorica. Prevela je više ruskih pisaca na nizozemski jezik. Pridružena je istraživačica na Sveučilištu u Leidenu i svakog proljeća predaje nizozemski jezik na Moskovskom državnom sveučilištu.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Afera Živago

Peter Finn i Petra Couvee

34.38 €259.04 kn
Dodajte u košaricu