Profil

Zbogom XX. Stoljeće

Gojko Berić

Sjećanja istaknutog diplomata socijalističke Jugoslavije o političarima, umjetnicima, književnicima i važnima događanjima kojima je bio svjedok.
19.78 €149.03 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533131894

Broj stranica: 256

Godina objavljivanja: 2013.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 407 g

Važan prilog našoj memoaristici i mogu biti zanimljiva ne samo povjesničarima nego i ljubiteljima zanimljiva publicističkog štiva.

Zbogom XX. Stoljeće

Ivo Vejvoda vrlo je osebujna pojava u diplomaciji socijalističke Jugoslavije. Izuzetno obrazovan, izdanak karlovačke intelektualne sredine koja je dala niz vrsnih intelektualaca, predratni ljevičar i borac u Španjolskom građanskom ratu, obavljao je vrlo delikatne diplomatske i političke dužnosti.

U sjećanjima, koja su napisana u formi intervjua s uglednim sarajevskim novinarom Gojkom Berićem, govori o svojim iskustvima vezanima uz poznate jugoslavenske političare socijalističke ere: Tita, Kardelja, Rankovića, Đilasa, Bakarića i druge. Pripovijeda o brojnim međunarodnim događajima kojima je prisustvovao kao istaknut diplomat (raskid sa Staljinom, obnova odnosa sa SSSR-om nakon dolaska Hruščova na vlast, uspostava odnosa s Vatikanom, animozitet Tita i De Gaullea).

Kao ljubitelj umjetnosti, Vejvoda je poznavao i brojne svjetske ugledne umjetnike, osobito pisce i slikare. Sjećanja Ive Vejvode 

Gojko Berić

Gojko Berić (Donji Vrbljani, 1939), dugogodišnji kolumnist Oslobođenja, jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih novinara, poznat i izvan granica BiH. Dobitnik je niza novinarskih nagrada i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Udruženje novinara BiH proglasilo ga je Novinarom godine 1992, prve ratne godine u BiH. Objavio je knjige Smrt u ljetnom Dubrovniku (1985), Sarajevo na kraju svijeta (1994), Pisma nebeskom narodu (2000), Stanica Haag (2005) i Zvijeri na okupu (2006). Međunarodni forum Bosna proglasio je njegova Pisma nebeskom narodu knjigom godine u BiH. Knjiga je 2002. objavljena u Londonu na engleskom jeziku pod naslovom Letters to the Celestial Serbs.

Moglo bi vas zanimati

×

Zbogom XX. Stoljeće

Gojko Berić

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu