Profil

Voljela sam Staljina

Ljubov Orlova

Memoari najslavnije sovjetske glumice, koja opisuje svoj neobičan odnos sa sovjetskim diktatorom Staljinom, odnos ljubavi i straha.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533136363

Jezik izvornika: ruski

Broj stranica: 224

Godina objavljivanja: 2018.

Prijevod: Vlado Vurušić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 312 g

Veza između njih dvoje ostat će ipak djelomice misterij, upravo onakav kakav je i život slavne glumice.

Voljela sam Staljina

Iako je umrla prije više od 40 godina, a njezina je karijera bila na vrhuncu prije dugih i maglovitih 80 godina, u vrijeme epohalnog i uzbudljivog prijelaza iz nijemog u zvučni film, glumica Ljubov Orlova i danas, u drugom desetljeću 21. stoljeća, najveća je i nezamjenjiva zvijezda ruskog filma, kao i jedan od najvećih seks-simbola sovjetskog komunističkog razdoblja tegobne ruske povijesti.

Orlova je bila platinasta ljepotica, koketna boljševička džepna Venera u doba stroge proleterske konzervativnosti, ruska Marlene Dietrich, “komunistička” glumica koja je rušila hladnoratovske predrasude, predmet čežnje ruskih radnika i seljaka, kao i jedna od rijetkih glumica iza željezne zavjese s istinskom aureolom ravnom hollywoodskoj. Fenomen Orlove sastojao se u tome što je bila slavna u vrlo delikatnoj i kontroverznoj političkoj situaciji. Bila je princeza u vrijeme dok je Rusijom harao strašni tiranin.

Najveća ruska glumica Ljubov Orlova vladala je filmskih platnom u davna olovna vremena vladavine mračnog Josifa Visarionoviča Staljina, jednog od najvećih satrapa 20 stoljeća…

Veza između njih dvoje ostat će ipak djelomice misterij, upravo onakav kakav je i život slavne glumice. Karizma velike glumice možda je bila čak i prevelik zalogaj za samog Staljina. “Najdraža Staljinova glumica” preživjela ga je i nadživjela. To je odredilo njezin život, ali nije se uklapala u režimski podobne ljude. Čuvala se koliko je mogla, živjela poprilično zatvoreno za zvijezdu toga ranga (rijetko je primala goste, davala intervjue), nije imala djece, a misterij oko njezina podrijetla i života bio je dodatni šlag na njezinu zanimljivu i uzbudljivu biografiju.

Njezini današnji biografi kažu da je često glumila naivne i borbene “ruske djevojke”, ali da je ipak najbolje odglumila ulogu same sebe, onu – Ljubov Orlove.

Ljubov Orlova

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Voljela sam Staljina

Ljubov Orlova

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu