Profil

Urote protiv Hitlera

Danny Orbach

Uzbudljiva priča o uroti koja je mogla promijeniti tijek Drugog svjetskog rata.
18.45 €139.01 kn

Barkod: 9789533136318

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 368

Godina objavljivanja: 2018.

Prijevod: Branka Maričić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 471 g

O najozbiljnijem pokušaju svrgavanja Hitlera.

Urote protiv Hitlera

Knjiga govori o jednom od najuzbudljivijih događaja u vrhu vlasti u nacističkoj Njemačkoj, o događaju koji je mogao promijenit tijek Drugog svjetskog rata, samo da je jedna dugo pripremana urota uspjela.

Nakon prekretnice u ratu 1942. godine, poraza kod El Alameina i Staljingrada, kad su se njemačke snage počele povlačiti na svim frontama, neki visoki njemački časnici počeli su razmišljati i dogovarati se o tome da svrgnu Hitlera i nacizam te da preuzmu vlast, nakon čega bi započeli pregovore s neprijateljem da postignu što časniji mir. Poprilično širok krug visokih časnika sudjelovao je u tim dogovorima. Planirano je da Hitler bude ubijen, a da potom vojne postrojbe pod zapovjedništvom urotnika pohapse ostale nacističke glavešine i preuzmu vlast. Atentat na nacističkog vođu Adolda Hitlera izvršen je 20. srpnja 1944. godine u Hitlerovom vojnom štabu, zvanom “Vučja jazbina” u Istočnoj Purskoj. Tog dana jedan od glavnih zavjerenika, pukovnik Claus Graf Schenk von Stauffenberg aktivirao je pakleni stroj ispod stola Hitlerove dvorane za sastanke, uvjeren da će snažna mina, povezana sa sistemom za odloženo aktiviranje, usmrtiti i Hitlera i njegove suradnike, što će otvoriti prostor visokim oficirima njemačke armije – koji su organizirali prilično široku zavjeru – da preuzmu vlast.

Nakon što se pročulo da je Hitler preživio, mnogi, koji su obećali pomoć zavjerenicima, su se predomislili. Hitler je pokrenuo žestoku i brutalnu protuakciju…

Danny Orbach u ovoj je knjizi detaljno i uzbudljivo opisao ne samo završni dramatični čin urote – koja je bila najozbiljniji pokušaj svrgavanja Hitlera, rušenja nacizma, časnog izlaza Njemačke iz rata – već i kako su časnici godinama kovali planove da ubiju Hitlera, kako su to pokušavali i neki drugi, te objasnio zašto sve te urote nisu uspjele.

Danny Orbach

Danny Orbach, nekadašnji izraelski obavještajni časnik, profesor je povijesti na Sveučilištu u Tel Avivu.

Moglo bi vas zanimati

×

Urote protiv Hitlera

Danny Orbach

18.45 €139.01 kn
Dodajte u košaricu