Profil

Umjetne suze

Milko Valent

Roman epohe jednog od najproduktivnijih hrvatskih pisaca.
Jedan od najopsežnijih romana u hrvatskoj književnosti.
39.68 €298.97 kn

Barkod: 9789533132686

Broj stranica: 1403

Godina objavljivanja: 2014.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 1766 g

Njegove proze daleko su ispred svog vremena, daleko ispred prevladavajućih književnih obrazaca, a posebno je daleko otišao s romanom koji držite u ruci.
Edo Popović

Umjetne suze

Milko Valent slijedi odgovorni diskurs inovativnog romanesknog štiva, ali po prvi put zahvaća temu tranzicijske hrvatske zbilje koja je ujedno uronjena u širi kontekst: u zbilju recentnih europskih tranzicijskih procesa ujedinjenja. “Umjetne suze” su roman epohe; on je u svojoj biti egzistencijalna dijagnoza početka 21. stoljeća i ujedno romaneskna psihotična freska zloćudnog procesa banalnosti.

Ovaj roman hrabro uranja i u svijet sve upitnije i problematičnije institucije suvremenoga monogamnog braka. To je roman o ljubavi koja se raspada, o nemogućnosti rađanja djece odnosno o neplodnosti jednog partnera, o strasti i osveti, ali istodobno to je roman o stresnoj poziciji istraživačkog novinara. To je također roman o nemogućnosti dugotrajnih emocija te roman o potresnoj slici suvremene Hrvatske i suvremene Europe. Usprkos svemu roman “Umjetne suze” omogućuje i čitateljski užitak i uvid u kompliciranu narav suvremenoga čovjeka te usputnu spoznaju da je u cjelini življenja možda najveća mudrost uravnotežiti navale optimizma i pesimizma.

Valentov roman je slojevit, protkan razornim uvidom u središte otuđenih ljudskih života koji su nespokojni, kaotični, nepredvidljivi, ali i mnogoznačni, što omogućuje čitateljima dodatno obogaćenje mašte te interaktivnu stvaralačku suradnju s piscem tijekom čitanja, ali i nakon čitanja.

„Za proze Milka Valenta ne vrijede fraze kojom se dočekuju nove knjige afirmiranih pisaca. Dugo očekivani roman, s nestrpljenem iščekivani roman, ili nešto slično. Naime, tamo gdje sa svojim prozama odlazi Valent, tamo nema nikoga da ga čeka. Njegove proze daleko su ispred svog vremena, daleko ispred prevladavajućih književnih obrazaca, a posebno je daleko otišao s romanom koji držite u ruci.“
Edo Popović

Milko Valent

Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina, novina i mnogih radijskih programa te internetskih portala. Zastupljen je u dvadeset pet antologija i trideset pet domaćih te inozemnih izbora, pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na dvanaest jezika. Također je na njemački prevedena knjiga proze (novela) “Nježna palisandrovina”, na francuski, mađarski i poljski drama “Gola Europa”, na makedonski roman P”layStation, dušo”, a na engleski radiodrame “Tinta u oku” i “Neonski rubovi” te drame “Gola Europa”, “Ground Zero Aleksandra” i “Bordel divljih jabuka”. Dvije drame, dijelovi dramske trilogije “Zer”o (“Ground Zero Aleksandra” i “Gola Europa”), nagrađene su 2002. i 2000. prvom i trećom nagradom Marin Držić. Za dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009., a roman “Umjetne suze” bio je finalist nagrade tportala za najbolji roman godine te je osvojio godišnju nagradu Vladimir Nazor 2014. i nagradu Stipan Bilić Prcić Zaklade HAZU-a.

Moglo bi vas zanimati

×

Umjetne suze

Milko Valent

39.68 €298.97 kn
Dodajte u košaricu