Profil

Uljanice i duhovi

Zoran Kravar

Intelektualna autobiografija pisana naizgled lakim beletrističkim stilom.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789537701307

Broj stranica: 314

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 351 g

Knjiga ima lakoću i šarm autobiografskog ispovijedanja, ali istodobno svjedoči o kompleksnom duhovnom svijetu jednog od naših vodećih intelektualaca.

Uljanice i duhovi

Zorana Kravara poznajemo prije svega po njegovim književnoznanstvenim tekstovima; on je prominentni proučavatelj književnog baroka i teoretičar stiha; u novije vrijeme bavio se i svjetonazorskim kompleksima u europskoj umjetnosti i filozofiji (autor je studija o antimodernizmu). Ova je knjiga, međutim, nešto posve novo u njegovu opusu; ona je svojevrsna autobiografija u kojoj ćemo naći podatke o piščevu djetinjstvu, o gradovima u kojima je živio, poslovima koje je obavljao, o hobijima…

Pripovijedanje je živo, plastično, beletrizirano, lišeno znanstvene distance i depersonaliziranosti karakteristične za znanstveni diskurs. Istodobno, Uljanice i duhovi vrhunska su intelektualistička proza jer Kravar u naizgled laki beletristički stil upliće prisjećanja i komentare knjiga koje je pročitao (ima tu klasika svjetske i hrvatske literature, ali i trivijalaca poput Dana Browna), bavi se glazbenim temama otkrivajući tako svoju veliku pasiju, hrabro povezuje filozofske sustave, osvrće se na naslove iz fizike i prirodnih znanosti.

Ova je knjiga doista svojevrsna intelektualna autobiografija: ona ima lakoću i šarm autobiografskog ispovijedanja, ali istodobno svjedoči o kompleksnom duhovnom svijetu jednog od naših vodećih intelektualaca.

Zoran Kravar

Akademik Zoran Kravar (1948. – 2013.) književni povjesničar, teoretičar i esejist. Doktorsku tezu obranio je 1977. godine, a 1984. izabran je u zvanje redovnog profesora na Odsjeku za komprativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kao stipendist Humboldtove zaklade boravio je na sveučilištima u Konstanzu i u Bonnu, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu u Münsteru. Prvo područje njegovog znanstvenog interesa bio je književni barok i njegove pojave u hrvatskoj književnosti. Već je prvim tekstovima, sabranim u knjizi Studije o hrvatskom književnom baroku (1977.), skrenuo pozornost stručne javnosti, a njegovi radovi značajno su utjecali na prevrednovanje tog razdoblja, uzdrmavši dotadašnje ustaljene predodžbe. Potom se intenzivno posvetio teoriji stiha i povijesti hrvatske versifikacije, iz čega su proizašle i knjige Tema ‘stih’ i Stih i kontekst, da bi zadnjih 15-ak godina znanstvenog rada fokus usmjerio na antimodernističke tendencije u filozofiji i književnosti, što tematizira u knjigama Književni protusvjetovi (napisane zajedno s Nikolom Batušićem i Viktorom Žmegačem), Antimodernizam, Svjetonazorski separei, a u knjizi Kad je svijet bio mlad se bavio tzv. visokom fantastikom i njezinom svjetonazornom pozadinom.
Uljanice i duhovi njegova su intelektualna autobiografija.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Uljanice i duhovi

Zoran Kravar

17.12 €128.99 kn
Dodajte u košaricu