Profil

Tuđman i Perković

Orhidea Gaura

Istina o tajnoj vezi koja je formirala Hrvatsku.
19.78 €149.03 kn

Barkod: 9789533133607

Broj stranica: 422

Godina objavljivanja: 2014.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 586 g

U više navrata autorica je razgovarala s Perkovićem. Ta neposredna svjedočanstva možda su i najvrjedniji dio ove knjige.

Tuđman i Perković

U jesen 1986. godine na današnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića jedan je komunistički funkcionar upoznao tadašnjeg šefa hrvatske Udbe Josipa Perkovića s tadašnjim disidentom, hrvatskim nacionalistom, Franjom Tuđmanom.

Tako je počela jedna neobična tajna veza koja je snažno utjecala na njihovu sudbinu, ali i na sudbinu Hrvatske. Njihova je veza prolazila kroz različite faze. Na početku je šef Udbe pomogao Tuđmanu da dobije putovnicu, što je Tuđmanu omogućilo da ode u Kanadu te ondje stvori emigrantsku bazu za svoje kasnije političko uspinjanje u Hrvatskoj. Nakon što je postao predsjednik i poveo zemlju putem tranzicije, taj bivši disident nije dopustio da se bivšem šefu Udbe u političkim previranjima išta dogodi, čak i nakon što su protiv njega pokrenute istrage jer je navodno sudjelovao u ubojstvima političkih emigranata. Tako je bilo sve do smrti predsjednika Tuđmana.

Autorica je posebno pažljivo istražila jedan od ključnih dijelova biografije Josipa Perkovića, razdoblje kada je igrao važnu ulogu u formiranju hrvatskih obavještajnih struktura.

 

Orhidea Gaura

Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90-ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj rubrici Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, a 2007. prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.

×

Tuđman i Perković

Orhidea Gaura

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu