-50 %
Profil

Špijun i izdajnik

Ben Macintyre

Iznimna priča o hrabrosti jednog čovjeka koji je više od desetljeća bio britanski agent unutar svemoćnog KGB-a.
17.12 €
8.56 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 8.56 €

Barkod: 9789533137216

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 545

Godina objavljivanja: 2019.

Prijevod: Tihonir Tonković

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 544 g

Najbolja istinita špijunska priča koju sam ikada čitao.
John le Carre

Triler iz stvarnoga života, napet kao romani Johna le Carréa ili Iana Fleminga.
Economist

Prikovat će vas… njegova dosad najbolja knjiga.
John Preston

Špijun i izdajnik

Iznimna priča o hrabrosti jednog čovjeka koji je više od desetljeća bio britanski agent unutar svemoćnog KGB-a.

Nijedan drugi špijun KGB-u nije nanio više štete. Vrhunac svoje spisateljske karijere Ben Macintyre dosegao je knjigom Špijun i izdajnik. U ovom višestruko nograđenom bestseleru Macintyre otkriva dramatičan život dvostrukog agenta Olega Gordijevskog, koji je svoju karijeru u KGB-u i tajne koje su mu bile dostupne stavio nau raspolaganje britanskoj tajnoj službi MI6.

Iako knjiga popularne povijesti, Špijun i izdajnik čita se poput romana Johna Le Carréa, pa i ne čudi da je upravo Le Carré kazao kako je to najbolja istinita špijunska priča koju je ikada čitao.

S jedne strane tu je životna drama Olega Gordijevskog, odrastanje u Sovjetskom Savezu, odnos s ocem KGB-ovcem, razočaranje u sustav za koji je radio i odluka da se okrene protiv njega jer ga je sve jače prezirao što je više njegovih tajni upoznavao. Tu su i bračni neuspjesi, koji su uz to dolazili. S druge strane tu je špijunski rad Gordjevskoga, opisan s dubokim uvidom u tehnologiju tajnih službi. Priča o Gordijevskom, iako nije bila nepoznata, tek je sada u potpunosti otkrivena široj čitalačkoj publici, koja ima priliku upoznati se s djelovanjem ovog, vjerojatno najvećeg špijuna iz vremena Hladnog rata.

Ova je knjiga zapravo neophodna u ovom trenutku, kad se otvara rasprava što je bila željezna zavjesa i kako je izgledao život iza nje. Od gradnje Berlinskog zida do njegova rušenja, Oleg Gordijevski je ne samo svjedok, već i sudionik događaja koji su određivali tok svjetske povijesti.

 

Ben Macintyre

Ben Macintyre, punim imenom Benedict Richard Pierce Macintyre (rođen 1963.), britanski je povjesničar i kolumnist The Timesa. Napisao je niz knjiga, od kojih se osobito ističu njegove popularno-povijesne knjige sa špijunskom tematikom, prema kojima je BBC snimio dokumentarne filmove – Agent Zig-Zag, Operation Mincemeat, Double Cross – The True Story of the D-Day Spies i Kim Philby – His most intimate betrayal. Često gostuje na britanskoj televiziji kao gost komentator povijesnih događaja.

Život Ursule Burton detaljno je rekonstruirao i zahvaljujući činjenici da je prvi uspio proučiti njen osobni dnevnik. Njegova do sada najuspešnija knjiga jest Špijun i izdajnik. Za svoja djela dobio je desetak književnih nagrada.

Moglo bi vas zanimati

×

Špijun i izdajnik

Ben Macintyre

17.12 €
8.56 €
Dodajte u košaricu