Profil

Sjeme smrti

Dževad Karahasan

Prva knjiga višesveščanog romana o Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 12.st.
11.81 €88.98 kn

Barkod: 9789533130934

Broj stranica: 175

Godina objavljivanja: 2012.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 211 g

Roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj se govori začelo (terorizam, fundametalizam, pokušaji da se u formi države ostvare komunističke ideje)…

Sjeme smrti

Roman daje u pozadini preciznu sliku dramatične epohe u kojoj Hajjam živi – raspad arapskog carstva, pojava križara i Zapada na historijskoj pozornici, susreti velikih kultura, pojava stepskih naroda koji unose “svježu krv” u islamska društva, u kojima se pojavljuju uglavnom kao osvajači, da bi se relativno brzo kultivirali i utopili u kulturi koju su “pokorili”.

U prednjem planu romanesknog sižea stoji lik Omara Hajjama, okružen nizom znamenitih povijesnih likova iz njegove epohe. Kao što te povijesne osobe omogućuju da roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj se govori začelo (terorizam, fundametalizam, pokušaji da se u formi države ostvare komunističke ideje) da bi nas i danas pratilo kao kulturna i politička stvarnost doba u kojem živimo, fikcionalni likovi daju uvid u intimni život junaka.

Hajjam strahovito mnogo zna i stalno dalje uči, ali ga upravo njegovo ogromno znanje prisiljava da uvidi kako čovjek ne može steći pouzdano znanje; nasuprot njemu stoje njegovi suvremenici, koji, valjda zato što žive u vremenima velikih potresa i rušenja, konstruiraju sebi u duhu jednu čvrstu točku – svoju fundamentalističku vjeru u nešto, iz koje onda crpu iluziju sigurnosti u vremenu opće nesigurnosti.

Dževad Karahasan

Dževad Karahasan, rođen u Duvnu 1953., školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio kao dramaturg u Zenici, Salzburgu i Sarajevu. Predavao na sveučilištima u u Sarajevu, Göttingenu, Salzburgu, Berlinu, Grazu, Baselu, Klagenfurtu. Objavio: Istočni divan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, Sjeme smrti (romani); Kraljevske legende, Kuća za umorne, Izvještaji iz tamnog vilajeta (pripovijetke); O jeziku i strahu, Dnevnik selidbe, Knjiga vrtova, Sjene gradova (eseji); Kralju ipak ne sviđa se gluma, Misionari, Koncert ptica, Gozba (drame). Dobitnik je niza nagrada, između ostalih evropske nagrade za esej Charles Veillon, Herderove nagrade, Nagrade Vilenica, Goetheove medalje. Član ANUBiH i Njemačke akademije za jezik i književnost. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. U izdanju Profila objavljene suu

Moglo bi vas zanimati

×

Sjeme smrti

Dževad Karahasan

11.81 €88.98 kn
Dodajte u košaricu