Profil

Sekularni korijeni modernog islamizma

Pavle Kalinić

Knjiga za razumijevanje političkog islama. Govori o tome što je prethodilo usponu islamizma.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533133935

Broj stranica: 242

Godina objavljivanja: 2015.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 322 g

Zašto nestabilnost ostaje dominanto obilježje Bliskog istoka. 

Sekularni korijeni modernog islamizma

Politički islam, odnosno islamizam ili islamski fundamentalizam, kako ga pojedine ekspertize označavaju, zasigurno je jedan od fenomena koji u 21. stoljeću presudno utječe na procese na svjetskoj sceni. Razlog nije samo nasilni dio islamizma manifestiran u terorizmu nego i višeakterski odgovor na islamizam, kao i učinci i previranja koje operacionalizirana islamistička ideologija izaziva na regionalnoj, prije svega bliskoistočnoj, ali i svjetskoj razini.

Knjiga Pavla Kalinića “Sekularni korijeni modernog islamizma – Palestina, Iran, Afganistan” koja je pred vama očito je objavljena u pravom trenutku. To je trenutak jačanja i radikalizacije islamizma, koji za sada, barem na području Bliskog istoka, izaziva turbulentne promjene čiji se konačni ishodi ne mogu u potpunosti sagledati i predvidjeti. No jedan je ishod izvjestan, “…nestabilnost ostaje dominantno obilježje Bliskog istoka”.

Naslov knjige Pavla Kalinića nije samo retoričko pitanje u kojem je upozoreno i na moć i dosege islamizma (uspon islamizma). Za razumijevanje političkog islama prije svega je nužno sagledati sociopovijesni i sociopolitički kontekst njegova nastanka, odnosno odgovoriti na pitanje: Što je prethodilo usponu islamizma?

Politički islam stoljetni je vrlo kompleksan i slojevit fenomen. Nastao iz okrilja bottom up društvenog pokreta, organizacijski uobličenog u “Muslimansko bratstvo”, postupno je postigao punu organizacijsku djelotvornost (političku, socijalno-karitativnu i nasilno-terorističku) afirmiravši se kao politički koncept koji je napokon postao nezaobilazan subjekt međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti. Ukupno, politički islam iniciran krajem 1930-ih, definitivno nastao krajem 1960-ih, na svjetsku scenu kao politički koncept lansiran krajem 1970-ih, svoj je vrhunac kao politička snaga doživio krajem 1980-ih.

Politički islam (islamizam) politička je orijentacija nastala unutar slojevitog, složenog i unutar sebe bitno razjedinjenog muslimanskog/islamskog svijeta. Islamizam se odnosi na političku ideologiju koja je u zadnjim desetljećima 20. stoljeća okupila muslimanske mase. Termini politički islam ili islamizam upotrebljavaju se u literaturi za opisivanje političko-religijskog pokreta koji smatra da je islam istovremeno religija (din), način života (dunya) i država (dawla) i da stoga društvo i država trebaju biti organizirani u skladu s principima i odredbama islamskog prava (shar’ia). Islam i islamizam nisu sinonimi. Islam je religija, a islamizam ideologija, ili preciznije instrumentalizacija religije, s elementima njezine ekstremizacije i militarizacije, radi ostvarenja političkih ciljeva.

Povijesno promatrano, islamizam se istovremeno dokazao kao faktor integracije i dezintegracije, politički se afirmirao kao potencijalni činitelj stabilnosti i nestabilnosti, pri čemu su učinci nestabilnosti još uočljiviji ako se sagledaju višestruki, slojeviti multiakterski odgovori na islamizam. Ukupno, islamistički pokret jest društveno-politička snaga koja će i u idućim godinama značajno utjecati na smjer i karakter svjetske, a posebno bliskoistočne politike.

Mirko Bilandžić

Pavle Kalinić

Pavle Kalinić rođen je u Zadru 1959., hrvatski je političar i književnik. Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. te kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Doktorirao je 2012. s disertacijom Politika administracije G. W. Busha i islamski terorizam. Pokrenuo je 1989. prvi neovisni časopis u Republici Hrvatskoj, Fokus, koji je izlazio do kraja 1990. godine, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Radi u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (1994./95.), dvije godine kasnije izabran je za zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, na parlamentarnim izborima 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. također piše kolumne za novine (Vjesnik, Slobodna Dalmacija, Obzor, Zadarski regional, Zarez i Vijenac), internetske portale (Iskon, Z-net, T-portal) i predgovore za razne knjige, kao što su Tony Blair: Treći put, Tariq Ali: Sukob fundamentalizama, Hans Blix: Razoružavanje Iraka, Noam Chomsky: Kobno trojstvo: SAD, Izrael i Palestinci.
Autor je više proznih i publicističkih knjiga

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Sekularni korijeni modernog islamizma

Pavle Kalinić

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu