-50 %
Profil

Rajske ptice

Neven Ušumović

Katolog žudnji, za životom, za onim što je više od života...
13.14 €
6.57 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6.57 €

Barkod: 9789533194226

Broj stranica: 122

Godina objavljivanja: 2012.

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 160 g

Ovo je jedna od onih knjiga čija se atmosfera, i nadrealna i naturalistička, useli u sobu – dugo mislimo na nju.
Olja Savičević Ivančević, Slobodna Dalmacija

Rajske ptice

Rođen i studirao u Zagrebu, odrastao u Subotici, živi i radi na relaciji Umag – Kopar… Biografija tu čak nije presudna, ali ako i za jednoga suvremenog domaćeg autora možemo reći da je pisac granice, onda je to Neven Ušumović. No bilo da je riječ o granicama između prostora ili jezika, života i smrti, vanjskog i unutarnjeg, oniričkog i zbiljskog… valja reći da Ušumovićeve nikada nisu oštre, upravo suprotno izvornoj namjeni, one su ovdje da povezuju, spajaju, otkrivaju sličnosti.

“Rajske ptice” knjiga je takvih granica, katalog žudnji. Svi Ušumovićevi mladi promatrači i starci rasuti po pograničjima (jezičnim, zemljovidnim, životnim, inim!), likovi zarobljeni u svojim dobima i pojavnostima, svi oni pred nas dolaze tek po snazi želje! Ako postoji gorivo koje ih, makar i nakratko, iz njihove osamljeničke dovršenosti tjera u pokret, onda je to žudnja za životom, žudnja, štoviše, za onim što je više od života. I baš tu gdje ih nalazi autor, u zenitu, ukida se i posljednja granica, ona između likova i čitatelja ovih priča. Žudnja da se život i čitanje nastave. “Rajske ptice” Ušumovića potvrđuju kao jednog od najintrigantnijih domaćih pisaca srednje generacije.

„Ako je u svojoj građanskoj egzistenciji nekovrsni apatrid, kao pisac Ušumović je više od toga: apartrid, pisac posve osebujnih, začudnih, halucinantnih proza.“
Teofil Pančić, Vreme

„Ušumović se stalno kreće na granici stvarnosti i sna, između želje i njenog neostvarivanja.“
Vladimir Arsenić, Danas

“Ušumović je pisac rafiniranih uvida i opisa koji će vas zatraviti.”
Vincent Czyz, dobitnik Faulknerove nagrade za književnost

Neven Ušumović

Neven Ušumović rođen je 1972. godine u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Objavio je zbirku priča 7 mladih, Makovo zrno (2009.) i Rajske ptice, „roman kratkog daha“ Ekskurzija i knjigu Zlatna opeklina. te S mađarskog je prevodio Bélu Hamvasa, Ferenca Molnára, Pétera Esterházyja i Ádáma Bodora. Uvršten je u američku antologiju Best European Fiction (2010.), koju je za Dalkey Archive Press uredio Aleksandar Hemon. Po zanimanju je knjižničar. Živi i radi u Istri.

Moglo bi vas zanimati

×

Rajske ptice

Neven Ušumović

13.14 €
6.57 €
Dodajte u košaricu