Profil

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima

Mathias Enard

Roman kojim je francuski pisac Mathias Enard osvojio uglednu nagradu "Goncourt des lyceens" 2010.
11.81 €88.98 kn

Barkod: 9789533131191

Jezik izvornika: francuski

Broj stranica: 161

Godina objavljivanja: 2012.

Prijevod: Mia Pervan

Vrsta uveza: meki

Visina: 19 cm

Širina: 12 cm

Težina: 161 g

Ova priča o dvojici umjetnika fascinantno je razmišljanje o prirodi stvaralačkog čina i simbolu nedovršenog djela.

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima

Započinje 13. svibnja 1506., kada veliki renesansni umjetnik Michelangelo Buonarotti pristaje u carigradsku luku da na poziv sultana Bajazita, koji je taj posao bio povjerio pa oduzeo Leonardu da Vinciju – sagradi most preko Zlatnog roga. Bježeći od bijesa moćnog pape Julia II, na čijoj je rimskoj grobnici prestao raditi, Michelangelo će upoznati Orijent i njegovu umjetnost, graditi mostove namjesto mosta, ponajprije kroz odnos s vezirovim savjetnikom i otomanskim pjesnikom Mesihijem od Prištine.

Enardov roman oslanja se na povijest, ali je i preispisuje, on je uznemirujuć, baš poput stvarnog (ili izmaštanog) susreta renesansnog čovjeka s ljepotama osmanskog svijeta, precizan i izbrušen kao komad dragocjenog nakita. Ujedno, ova priča o dvojici umjetnika fascinantno je razmišljanje o prirodi stvaralačkog čina i simbolu nedovršenog djela, započetog kao spona sa drugom civilizacijom.

U ovoj kronici o nekoliko zaboravljenih tjedana svjetske povijesti, Mathias Enard skicira političku geografiju, čiji su obrisi podjednako osjetljivi kao i pet stoljeća ranije.

Mathias Enard

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima

Mathias Enard

18.45 €139.01 kn
Dodajte u košaricu