-68 %
Profil

Nalozi za ubojstva

Amy Knight

Što stoji iza ubojstava ruskih disidenata i kritičara režima?
18.45 € 139.01 kn
5.90 € 44.45 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5.90 € (44.45 kn)

Barkod: 9789533136639

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 304

Godina objavljivanja: 2018.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 394 g

Političke likvidacije u Putinovo doba.

Nalozi za ubojstva

Posljednjih godina zapadna štampa sve češće izvještava o tajnovitoj smrti ruskih disidenata i obavještajnih prebjega u inozemstvu, kao i o likvidacijama protivnika ruskog režima i odviše znatiželjnih i kritički raspoloženih novinara u Rusiji. Ta su ubojstva vrlo različita. Neka su počinjena iz zasjede, neke su žrtve otrovane, bilo je i profesionalnih, tiho izvedenih likvidacija, ali i vrlo nasilnih i brutalnih smaknuća. Naoko kao da te smrti nemaju nikakve međusobne veze, ali američka povjesničarka Amy Knight u svim tim ubojstvima vidi nešto zajedničko. Tvrdi da su ona dio stare prakse Kremlja – koja ima korijene u davnoj prošlosti, a kulminirala je u sovjetsko doba – da se politički protivnici ne samo politički onemoguće, nego i fizički uklone. Kako to ova knjiga pokazuje, postoji uočljiva nit koja povezuje mnoge od tih slučajeva: politički motivi Putinove vlade koji lebde nad tim događajima, kao i velika količina posrednih dokaza koji ukazuju na umiješanost Kremlja.

Ova knjiga govori o tom obrascu, analizira brojne konkretne slučajeve, ali ih povezuje s još jednim recentnim fenomenom, a to je interni terorizam, koji je u nekim fazama proteklih godina bio također u Rusiji prisutan.

Knjiga govori i o dilemama s kojima se susreću zapadne zemlje kada je riječ o tome kako reagirati na ove pojave, da li zaoštravati odnose s Rusijom ili se praviti da se ništa neobično ne događa, sve u uvjerenju da bi zaoštravanje odnosa s Kremljom samo pogoršalo cijelu ovu situaciju

Amy Knight

Amy Knight, rođenu 1946. u Chicagu, u američkim povjesničarskim krugovima smatraju najboljom poznavateljicom sovjetskih i ruskih obavještajnih službi. Objavila je o toj tematici niz knjiga, među kojima su najpoznatije KGB – policija i politika u Sovjetskom Savezu, Lavrentij Berija – Staljinov najbliži suradnik i Tko je ubio Kirova – najveći misterij Kremlja.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Nalozi za ubojstva

Amy Knight

34.38 € 259.04 kn
34.38 € 259.04 kn
Dodajte u košaricu