-20 %
Profil

Naknadni životi

Abdulrazah Gurnah

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST 2021.
Prvi autorov na hrvatski preveden roman.
Snažna višegeneracijska saga o prognanstvima, gubitcima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća.
19.78 €
15.82 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15.82 €

Barkod: 9789533139395

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 276

Godina objavljivanja: 2022.

Prijevod: Dinko Telećan

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 380 g

Iz pera čudesnog pisca stiže nam genijalna knjiga, iznimno važna u našem dobu.
The New Statesman

Prelijepo napisana knjiga koja pruža užitak u čitanju kao malo koje štivo… Maestralno djelo.
The Guardian

Gurnah je majstorski pripovjedač.
The Financial Times

 

Naknadni životi

Ilyasa još kao dječaka otimaju njemačke kolonijalne trupe. Nakon što je godinama izbivao iz roditeljskog doma i borio se protiv vlastita naroda, vraća se u svoje rodno selo. Roditelji su nestali, a sestru Afiyu spašava od zlostavljanja.
Hamza se također vraća kući iz rata, samo s ožiljcima i odjećom koju nosi na sebi. Tamo upoznaje prekrasnu Afiyu i dok se njih dvoje zaljubljuju, sjena i nagovještaji novoga rata prijete njihovim ponovnim razdvajanjem.

„Rijetko ti se u životu desi da otvoriš knjigu i otkriješ da je čitanje nalik na očaravajući ljubavni odnos… Gotovo da se ne usudiš disati dok čitaš da ne bi razbio čaroliju.“
The Times 

 „Ovo moćno, evokativno djelo koje se neprestano vraća istim pitanjima, svedenim, privlačnim stilom progovara o sponama koje vežu i onima koje unose razdor.“
The Daily Telegraph

„Jedan od najistaknutijih svjetskih postkolonijalnih pisaca… Dosljedno i veoma suosjećajno propituje kolonijalizam u istočnoj Africi i njegove posljedice na živote iskorijenjenih i raseljenih pojedinaca.“
Anders Olsson, predsjednik povjerenstva za dodjelu Nobelove nagrade

„Očaravajuće i potresno… Uzbudljiv roman koji okuplja sve one koji su trebali biti izbrisani iz sjećanja i otima ih zaboravu.“
Maaza Mengiste, The Guardian

„Zvučni arhiv izgubljene Afrike… koji vrvi neočekivanim. Tu se zatravljujuće priziva jedan izbrisani svijet.“
The Sunday Times

 „Slojevito, nasilno, lijepo i začudno… poetična i živopisna knjiga o Africi i prijetećoj moći nepoznatoga.“
The Independent on Sunday

 

Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah britanski je pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2021. godine.

Rođen je 1948. na Zanzibaru, u današnjoj Tanzaniji. Nakon političkih nemira na rodnom otoku 60-ih godina prošlog stoljeća, otišao je u Canterbury, gdje je diplomirao na Christ Church Collegeu. Neko je vrijeme radio kao srednjoškolski profesor u Doveru, a onda je upisao doktorat na temu kriterija kritike zapadnoafričke proze na Sveučilištu u Kentu, gdje je nakon obranjene disertacije i radio do svoga umirovljenja 2017. kao profesor emeritus engleske i postkolonijalnih književnosti.

I premda mu je materinji jezik svahili, Gurnah piše na engleskom. U svojim se romanima naslanja na brojne literarne tradicije, od sura, arapske i perzijske poezije do Shakespearea. Centralne su teme njegovih romana razorne posljedice kolonijalizma te bolno iskustvo migranata i izbjeglica.

Objavio je deset romana od kojih je zasad posljednji Naknadni životi (2020.). Romanom Raj (1994.) ušao je u finale nagrada Booker, Whitbread i Writers’ Guild. Osim romana, piše kratke priče, eseje i književnu kritiku te u književnom časopisu Wasafiri surađuje kao autor i urednik. Godine 2006. postao je članom Royal Society of Literature.

Moglo bi vas zanimati

×

Naknadni životi

Abdulrazah Gurnah

19.78 €
15.82 €
Dodajte u košaricu