Profil

Na plaži Chesil

Ian McEvan

Nagrada "British Book Awards" za knjigu godine 2008.
5.18 €39.03 kn

Barkod: 9789531208475

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 175

Godina objavljivanja: 2008.

Prijevod: Tea Raše

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 226 g

“Na plaži Chesil” nije samo prekrasno štivo, već možda i najrjeđa od sviju stvari: savršen roman.
San Francisco Chronicle

Već dugo, svaka McEwanova nova knjiga je događaj. “Na plaži Chesil”, pak, više je od događaja. Ona je remek-djelo.
Times Literary Supplement

Na plaži Chesil

Godina je 1962., Ljubavnik lady Chatterley više nije zabranjena knjiga, ali prvi album The Beatlesa još se nije pojavio… Slavljen od kritike i publike širom svijeta, McEwanov nezaboravni roman briljantno osvjetljava sudar seksualne žudnje, dubokih strahova i romantičnih iščekivanja.

Florence, kći uspješnog biznismena i ekscentrične profesorice na Oxfordskom sveučilištu, talentirana je violinistica. Sanja o karijeri na koncertnim pozornicama i savršenom životu kojeg će proživjeti s Edwardom, mladim studentom povijesti kojeg je srela slučajno, i koji je neočekivano osvojio njezino srce. Edward je odrastao na selu u okolici Oxforda, uz oca, ravnatelja mjesne škole i majku, koja se nakon prometne nesreće povukla u vlastiti svijet. Edwardova žudnja da osjeti uzbuđenja što ih nudi veliki grad odvode ga na studij u London, a ljubav prema sposobnoj, ali stidljivoj i osjećajnoj Florence, iz temelja mijenja njegov život. Florence i Edward vjeruju da će im brak donijeti sreću, povjerenje i slobodu, no obećanje svijetle budućnosti ipak ne može prikriti brige koje oboje nose u svoju prvu bračnu noć, u pansion na plaži Chesil…

Pričajući priču o dvoje mladih ljubavnika željnih da nadvladaju bol zapretenu u prošlosti, pokazujući na svoj neponovljiv način kako nesporazumi i strahovi nepovratno oblikuju njihove (i naše!) živote, Ian McEwan napisao je fascinantan roman koji dirljivo svjedoči o tome kako čitav jedan životni put može biti promijenjen potezom koji nismo napravili ili riječju koju nismo izgovorili.

“Majstorstvo Iana McEwana kao romanopisca leži u njegovoj sposobnosti da uoči jedva vidljive životne trenutke i napuči ih neizbrisivom važnošću”
The Guardian

“McEwanovo djelo puno je raskoši: duboke misli o prirodi ljubavi i međuljudskih odnosa izražene se prozom čija liričnost nikada nije samoj sebi svrha.”
The Times

“Na plaži Chesil dodaje još jedan sjajan kamenčić na hrpicu zadivljujućeg McEwanova opusa.”
Sunday Herald

Ian McEvan

Ian McEwan rođen je 1948. u Aldershotu u južnoj Engleskoj. Djetinjstvo je proveo u Singapuru i u južnoj Africi, gdje mu je službovao otac. Nakon povratka u Englesku diplomirao je englesku književnost na Sveučilištu Sussex, a magistrirao na Sveučilištu East Anglia. Knjigama pripovijedaka i romanima (Amsterdam, Saturday, Okajanje, Na plaži Chesil…) osvojio je mnoge ugledne književne nagrade: Man Booker Prize, Somerset Maugham Award, Whitbread Novel Award, Prix Fémina Etranger, WH Smith Literary Award, National Book Critics’ Circle Fiction Award, Los Angeles Times Prize, Santiago Prize, James Tait Black Memorial Prize, Galaxy… a za roman Solar dodijeljena mu je nagrada Bollinger Everyman Wodehouse (2010.) za humorističnu književnost. Ian McEwan živi u Londonu.

Moglo bi vas zanimati

×

Na plaži Chesil

Ian McEvan

5.18 €39.03 kn
Dodajte u košaricu