Profil

Munjeviti momci s Wall Streeta

Michael Lewis

Kako je skupina mladih genijalaca sprijećila najveće financijske mešetare da ovladaju svjetskom ekonomijom.
15.79 €118.97 kn

Barkod: 9789533135151

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 276

Godina objavljivanja: 2016.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 354 g

Mladi genijalci uspjeli su nadmudriti velike banke.

Munjeviti momci s Wall Streeta

Wall Street posljednjih je desetljeća potpuno promijenio svoju prirodu. Njime danas dominiraju strojevi, a burzovni stručnjaci itekako su svjesni da je kod kompjuterskog trgovanja najvažnija brzina i sasvim mali pomak u brzini prijenosa podataka može imati ogromne posljedice po stanje na burzama, a nanosekunde odlučuju o profitima koji se mjere u milijardama dolara.

Grupa najvećih američkih banaka odlučila je stoga prije nekoliko godine za 300 milijuna dolara izgraditi novi vlastiti posebno brzi zatvoreni sustav prijenosa poslovnih podataka između najvećih američkih burzi. Motiv je bio eliminacija manjih i sporijih igrača, te preuzimanje potpune kontrole nad svjetskim financijskim biznisom. No nekolicina mladih burzovnih stručnjaka, zgranuta opasnošću koja bi tada zaprijetila cjelokupnoj svjetskoj slobodnoj trgovini, odlučili su to onemogućiti tako što su smislili inovativni način kako izgraditi još brži način prijenosa podataka. Ti mladi genijalci uspjeli su na taj način nadmudriti velike banke, čiji su šefovi protiv tih „munjevitih momaka“ pokrenuli spektakularne sudske procese.

Knjiga poznatog američkog publicističkog autora Michael Lewis priča je o njima; priča o svijetu koji je rijetko poprište ovakvih uzbudljivih istinitih trilera. I ne samo da je postala bestseler, nego je samo dan nakon njenog izlaska FBI pokrenuo istragu u vezi senzacionalnog otkrića mogućeg krupnog financijskog kriminala koji je u knjizi razotkriven.

Michael Lewis

Michael Lewis rođen je 1960. godine u New Orleansu, diplomirao je na slavnom sveučilištu Princeton, magistrirao na jednako tako slavnoj visokoškolskoj ustanovi London School of Economics, te kasnije radio kao ekonomski komentator za nekoliko američkih listova i magazina. Danas se smatra vodećim američkim autorom publicističkih bestselera iz sfere biznisa i financija.

Moglo bi vas zanimati

×

Munjeviti momci s Wall Streeta

Michael Lewis

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu