Profil

Mona Lisa

Dianne Hales

Jedinstvena knjiga u kojoj prekrasna zagonetna žena s platna Leonarda da Vincija postaje živa osoba.
15.79 €118.97 kn

Barkod: 9789533136714

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 328

Godina objavljivanja: 2019.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 420 g

Poput većine, i ja sam zurila u to remek-djelo, ali nikad nisam puno razmišljala o osobi na toj slici.
Dianne Hales

Mona Lisa

Kroz stoljeća povjesničare umjetnosti, ljubitelje slikarstva, istraživače talijanske renesanse zanimala je jedna zagonetka – da li je osoba na najslavnijem slikarskom portretu u svijetu, na Mona Lisi Leonarda da Vincija, bila stvarna osoba ili je lik na slici plod imaginacije tog genijalnog renesansnog umjetnika i znanstvenika. Neki su istraživači tvrdili da je to bila stvarna osoba, drugi su to opovrgavali, bilo je nekih pokušaja da se ta zagonetka razriješi. Razriješila ju je konačno Dianne Hales. Evo kako je opisala tko je bila Mona Lisa i kako je zgledao trenutak kada se za nju zainteresirala:

„Genij ju je učinio besmrtnom. Francuski kralj platio je bogatstvo za nju. Republikanski general, koji se proglasio carem, za njom je čeznuo. Pjesnici su ju uzdizali. Pjevači opjevali. Oglašivači iskorištavali. Ni jedno drugo lice nije toliko dugo očaravalo toliko mnogo ljudi. Svake godine više od 9 milijuna posjetitelja dolazi u pohode njezinu portretu u Louvreu. Poput većine, i ja sam zurila u to remek-djelo, ali nikad nisam puno razmišljala o osobi na toj slici. Zatim sam otišla u Firencu – ne jedanput, nego opet i ponovo. (…) Ludovica Sebregondi, povjesničarka s kojom sam se sprijateljila, jednoga mi je dana, dok smo večerale u njezinu domu, spomenula da je majka „La Gioconde“, kako Talijani nazivaju Leonardovu damu, odrasla upravo u tom zdanju u Via Ghibellina. Taj me usputni komentar iznenadio. Mona Lisa za mene nikad nije značila više od slike u Louvreu ili sveprisutnog motiva na svemu, od majica do čajnika, nije bila djevojka s majkom i vlastitim životom. „Mona Lisa je bila stvarna osoba?“, upitala sam. „Sì“, odgovorila je Ludovica i objasnila da je Monna Lisa Gherardini del Giocondo bila „una donna vera“ (stvarna žena) koja je živjela u Firenci prije pet stoljeća.“

Dianne Hales bila je osupnuta tim saznanjem i to ju je potaknulo da počne istraživati povijest i život te žene zagonetnog osmijeha, a plod je ova jedinstvena knjiga u kojoj prekrasna zagonetna žena s platna Leonarda da Vincija postaje živa osoba.

Dianne Hales

Dianne Hales, 70-godišnja Amerikanka, Italiju, njezinu povijest i kulturu istražuje desetljećima. Prvi put je u Italiju došla tijekom jednog davnog studentskog putovanja po Evropi, te je posjećuje svake godine, a proučavajući i talijanski jezik, i talijansku masovnu kulturu, i talijansku gastronomiju, i njenu povijest otkriva stalno nešto novo. Sve je to činila velikim dijelom razgovarajući tijekom svojih putovanja s raznim domaćim ljudima, sa stručnjacima, poduzetnicima, umjetnicima, novinarima. O svojima saznanjima objavila je više knjiga posvećenih Italiji.

Moglo bi vas zanimati

×

Mona Lisa

Dianne Hales

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu