Profil

Mengele - Razotkrivanje "Anđela smrti"

David G. Marwell

Kada je Hitlerova Njemačka propala Mengele je bio nestao. Jedan od američkih tragača za Mengeleom bio je i autor ove knjige.
34.38 €259.04 kn

Barkod: 9789533138732

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 448

Godina objavljivanja: 2021.

Prijevod: Nataša Barac

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 568 g

Maxwell je ovu knjigu napisao na temelju ogromnog broja dokumenata koji su skupljeni tijekom američke istrage, ali i na temelju vlastitih saznanja i iskustava.

Mengele – Razotkrivanje “Anđela smrti”

Josef Mengele, liječnik, pripadnik SS-a, ključan čovjek u zapovjedništvu nacističkog logora za eksterminaciju Židova u Auschwitzu, jedan je od najvećih zločinaca modernog doba. Osobno je odlučivao o životu i smrti Židova koji su vlakovima dovoženi u logor, stajao je na rampi na kojoj su one jače puštali u barake, a one slabije smjesta slali u plinske komore. Na smrt je taj tridesetogodišnjak tako desetke i desetke tisuća ljudi osuđivao na smrt.

Kada je Hitlerova Njemačka propala Mengele je bio nestao, prvo se skrivao u Njemačkoj, potom se 1949. godine ispio prebaciti u Južnu Ameriku, te je prvo neko vrijeme boravio u Argentini, a zatim se preselio u Paragvaj, te na kraju u Brazil. Živio je na skrovitim mjestima, pod lažnim imenima, mnogi nacistički emigranti su mu pomagali znajući tko je on, drugdje se snalazio sam. Sve te godine razni su ga tražili, da ga uhvate i izvedu pred sud. Židovi koji su preživjeli holokaust bili su u tome posebno aktivni i uporni, slavni lovac na naciste Simon Wiesenthal, otkrio je neke njegove tragove, ali ga ipak nije uspio naći. Izraelska tajna služba Mossad imala je posebnu ekipu tragača za Mengeleom.

Tražile su ga i zapadnonjemačke vlasti, a posebna obavještajna grupa formirana je i u SAD. Jedan od američkih tragača za Mengeleom bio je i autor ove knjige David G. Marwell, dugogodišnji istražitelj Ureda za posebne istrage američkog Ministarstva pravosuđa, koji se posebno bavio Mengeleom. Maxwell je ovu knjigu napisao na temelju ogromnog broja dokumenata koji su skupljeni tijekom te američke istrage, ali i na temelju vlastitih saznanja i iskustava.

David G. Marwell

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

×

Mengele - Razotkrivanje "Anđela smrti"

David G. Marwell

34.38 €259.04 kn
Dodajte u košaricu