Profil

Marin II. dio

Luko Paljetak

Impresivan roman o facinantnom Držiću i vremenu u kojem je živio.
13.14 €

Barkod: 9789533192208

Broj stranica: 392

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 435 g

Marin II. dio

Luko Paljetak, veliki dubrovački pjesnik, prevoditelj, esejist i dramatičar, već je u ovoj biblioteci debitirao i kao romanopisac dobivši za knjigu o Cvijeti Zuzorić Skroviti vrt nekoliko prestižnih nagrada. U svojem drugom, velikom, dvosveščanom romanu Paljetak se bavi još jednom fascinantnom figurom dubrovačke kulturne povijesti Marinom Držićem.

Sjajan poznavatelj renesansnog Dubrovnika, Paljetak impresivno oslikava atmosferu i društvene prilike toga grada, prikazuje kompleksnost Držićeva umjetničkog i socijalnog položaja, analizira razloge njegova rebelstva. Na nov način interpretira niz činjenica iz njegova života. Knjiga se ističe jezičnom virtuoznošću koja spaja arhaične slojeve jezika s modernim hrvatskim jezičnim izrazom.

Luko Paljetak

Luko Paljetak rođen je 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju u Dubrovniku. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je kroatistiku i engleski jezik. Doktorat znanosti postigao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je devedesetak knjiga, pjesama, eseja, novela, feljtona, drama, romana, knjiga za djecu. Priredio je nekoliko antologija; preveo je niz kapitalnih autora svjetske književnosti (Shakespeare, Blake, Chaucer, Byron, Joyce, Carroll, Wilde, Leonardo, Saint-Exupéry, Prešern, Sladkovič i dr.). Na hrvatskim pozornicama izvedeno mu je dvadesetak dramskih tekstova. Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika Zadarske revije. Sada živi i radi u Dubrovniku kao urednik časopisa Dubrovnik. Redoviti je član HAZU i dopisni član SAZU (Slovenske akademije znanosti in umetnosti). Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja.

×

Marin II. dio

Luko Paljetak

13.14 €
Dodajte u košaricu