Profil

Kamate na ljubavne uzdahe

Jadranka Pintarić

Alkemičarski kamen mudraca svakog ljubavnog odnosa – mitologija prvog susreta.
6.50 €48.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789531209458

Broj stranica: 208

Godina objavljivanja: 2008.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 265 g

U svijetu u kojemu se sve više glasaju oni koji nemaju što reći, susresti osobu u kojoj stanuje toliko znanja i priča, prava je rijetkost. Čitati ju pravi je užitak. Pogotovo uživati u njezinoj skromnosti i nenametljivosti u komuniciranju itekako složene i umnožene problematike.
Nikola Petković

Kamate na ljubavne uzdahe

Nije tajna: u svakoj je ljubavi važna mitologija/magija prvog susreta, katkad i presudna za razvoj i opstojnost odnosa… Na mitologiji prvog susreta može se katkad zadugo umjetno održavati i ljubav koja je odavno mrtva ili je pak bolje eutanazirati ju jer je poprimila zloćudne oblike. To je dragocjen zajednički početni miraz dviju duša od kojeg mogu stvoriti golem kapital ili ga isto tako zajedno prokockati, potratiti na trivijalnosti, razrijediti u ništavnosti beskraja običnosti.

Mitologija prvog susreta, to je onaj alkemičarski kamen mudraca svakog ljubavnog (što znači i prijateljskog, jer prijateljstvo nije manje vrijedna nego „samo“ drukčija vrsta ljubavi) odnosa koji ljubavnici odveć olako previde – jer njime mogu, baš kao u bajci, „abrakadabra-ćiribu-ćiriba“ izvoditi čuda – usmrćivati i oživljavati to neopipljivo ali stvarno ili pak imaginarno biće zajedništva.

Tko zna zašto je tome tako i je li to netko mudriji od nas tako odredio, ali čarolija prvog susreta uvijek je osobita, rjeđe i doživotna.

Tradicionalno gledano, “Kamate na ljubavne uzdahe; Ogledi o tankoćudnosti”, miks je eseja, klasičnih kratkih priča s naglašenom komponentom izmišljaja te kriptoprofesionalne proze koja, na literarno-mimikrijski način, sadrži elemente autobiografije.

 

Jadranka Pintarić

Jadranka Pintarić (1961.) piše eseje, proze i književne kritike, uređuje knjige i katkad prevodi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka i urednica u redakciji kulture Prvog programa Hrvatskog radija (1986. – 94.). Potom je bila urednica u Mozaik knjizi (1994. – 96.), te glavna urednica Nakladnog zavoda Matice hrvatske (1996-2000.). Zatim postaje članicom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u kategoriji književne kritičarke. Osim pisanja kritika za novine, pokreće biblioteke i uređuje pojedinačna izdanja za Jesenski i Turk, Novi liber, Hrvatsko filološko društvo, Hrvatsko društvo pisaca i dr. Bila je stalna suradnica u emisijama iz kulture Hrvatske televizije (1993. – 2007.). Zaposlena je kao voditeljica Odnosa s javnošću MSU-a Zagreb.

Moglo bi vas zanimati

×

Kamate na ljubavne uzdahe

Jadranka Pintarić

6.50 €48.97 kn
Dodajte u košaricu