Profil

Kako Berlin vlada Europom

Paul Lever

Zašto nitko ne može spriječiti Njemačku da potpuno kontrolira ekonomsku i vanjsku politiku EU.
15.79 €118.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533136325

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 272

Godina objavljivanja: 2018.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 440 g

Bez njemačke potpore praktički je nemoguće u Europi osigurati bilo kakvu promjenu značajnije vrste.

Kako Berlin vlada Europom

Sir Paul Lever ovo knjigu napisao je u dramatičnim i sudbonosnim trenucima kada se Velika Britanija priprema da napusti Europsku uniju, što će – po njegovu mišljenju samo još ojačati njemačku europsku poziciju.

U ovoj knjizi on ukazuje na dvije ključne stvari. Kao prvo, da su 1957. godine, kada je počeo proces europskih integracija, Njemačka i Francuska po ekonomskoj snazi i političkom utjecaju bile podjednako jake, a da je sada Njemačka bitno jača, te na Francusku gleda kao na mlađu sestru. Uz to, njemačka formalna pozicija u europskim ugovorima nije drukčija od bilo koje druge države članice – u teoriji je na Europskoj komisiji da daje prijedloge, a Europsko vijeće i Europski parlament donose odluke. No u praksi je njemačko stajalište ono koje Komisija traži prije nego što djeluje, a druge vlade prije nego što donesu odluku. 

Autor u ovoj knjizi otkriva kako je do toga došlo i kakve će posljedice biti.

Paul Lever

Sir Paul Lever jedan je od najboljih britanskih poznavatelja Njemačke. Šest godina – od 1997. do 2003. – bio je britanski ambasador u Berlinu, tamo je iz blizine upoznao njemačko društvo, političku scenu i ekonomiju, te shvatio kako Njemačka funkcionira, što ju pokreće, zbog čega je snažna. Prije toga bio je u britanskom ministarstvu vanjskih poslova šef odjela za Evropsku uniju, a bio je na čelu raznih britanskih delegacija u evropskim forumima, pa je tamo shvatio kako njemačka operira na međunarodnoj sceni, kako je koristila svoju ekonomsku snagu i ono što se naziva „meka moć“ da ovlada Evropom.

Moglo bi vas zanimati

×

Kako Berlin vlada Europom

Paul Lever

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu