Profil

Izgubljeni grad Z

David Grann

Tragajući za Fawcettom, autor je nehotice došao i do novih spoznaja o postojanju izgubljenoga grada Z-a, koje bacaju potpuno novo svjetlo na civilizacije pretkolumbovske Južne Amerike.
15.79 €118.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533192406

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 281

Godina objavljivanja: 2011.

Prijevod: Igor Buljan

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 455 g

Fawcettov nestanak potresao je čitav svijet – bio je to „jedan od najglasovitijih nestanaka modernog doba”.

Izgubljeni grad Z

Otkako se Francisco de Orellana sa svojim konkvistadorima spustio niz Amazonu 1542. godine, ni jedno mjesto na svijetu nije tako raspaljivalo maštu i mamilo ljude u smrt. Vizija koja je izazivala najviše ushita među istraživačima bila je priča o El Doradu – legendarnom gradu, odnosno kraljevstvu za koje su u 16. stoljeću konkvistadori čuli od Indijanaca i koje je prema predaji obilovalo zlatom. No svaka ekspedicija koja ga je pokušala pronaći okončala je katastrofom. Istraživači su najčešće umirali od gladi i bolesti ili su ih ubili Indijanci. Neki su pak, poput Lope de Aguirrea, poludjeli ili pribjegli kanibalizmu. Unatoč tomu, ekspedicije su nastavile tragati još puna tri stoljeća, sve dok nakon brojnih smrti većina arheologa nije zaključila da El Dorado nije ništa više doli tlapnja.

Britanski pukovnik P. H. Fawcett bio je, međutim, siguran da u Amazoniji postoji legendarno kraljevstvo, a on nije bio samo još jedan plaćenik ili čudak. Fawcett je bio posljednji veliki viktorijanski istraživač („amazonski David Livingstone“), a gotovo dva desetljeća priče o njegovim pustolovinama očaravale su maštu javnosti. Kao čovjek od znanosti godinama je prikupljao dokaze za svoju stvar. Zaključio je da drevni, visokorazvijeni narod još postoji u brazilskoj Amazoniji i da je njegova civilizacija tako stara i kompleksna da će zauvijek promijeniti zapadnjački pogled na Amerike. Nazvao je taj nestali svijet grad Z.

Kada se 1925. godine odvažio krenuti u srce amazonske prašume, veći dio svijeta bio je istražen, ali Amazonija je ostala jednako tajnovitom kao tamna strana Mjeseca. Fawcettov nestanak iste godine potresao je čitav svijet – bio je to „jedan od najglasovitijih nestanaka modernog doba“. Jesu li Fawcetta i dva mladića iz njegove pratnje ubili Indijanci? Jesu li umrli od gladi? Jesu li bili previše očarani Z-om da bi se vratili? Ili se Fawcettu pomračio um te je nastavio živjeti u prašumi kao poglavica indijanskog plemena?

U potrazi za Fawcettom i odgovorom na ta pitanja nestalo je više od stotinu istraživača, sve dok prije nekoliko godina američki novinar David Grann nije krenuo u Amazoniju ne bi li pronašao nekakav trag o legendarnom istraživaču i njegovoj sudbini. Tragajući za Fawcettom, Grann je nehotice došao i do novih spoznaja o postojanju izgubljenoga grada Z-a, koje bacaju potpuno novo svjetlo na civilizacije pretkolumbovske Južne Amerike.

David Grann

David Grann (1967.) poznati je američki novinar i stalni zaposlenik tjednika New Yorker, a povremeno objavljuje i za druge časopise i listove, primjerice New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, The New Republic te mnoge druge.
Izgubljeni grad Z (2009.) njegova je prva objavljena knjiga, a već tjedan dana nakon objavljivanja ušla je na top-listu najprodavanijih knjiga New York Timesa gdje se zadržala punih godinu dana. Godine 2010. objavio je i svoju drugu knjigu The Devil and Sherlock Holmes: Tales of Murder, Madness, and Obsession. Živi sa suprugom i dvoje djece u New Yorku.

Moglo bi vas zanimati

×

Izgubljeni grad Z

David Grann

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu