Profil

In memoriam identitetu

Kathy Acker

Provokativan i kontroverzan roman legendarne američke punk-spisateljice istodobno je i značajan doprinos i nemilosrdna kritika književnosti dekadencije i samouništenja.
14.47 €

Barkod: 9789533190877

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 284

Godina objavljivanja: 2010.

Prijevod: Borivoj Radaković

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 317 g

Dramatičan, veličanstveno ironičan… Roman koji zavodi sa stilom. Njen na jbolji tekst.
The New Statesman

In memoriam identitetu

U ovom karakteristično seksi, hrabrom i hiperliterarnom romanu Kathy Acker isprepliće priče troje likova koji dijele istu tragičnu crtu: sklonost opsesivnoj ljubavi unaprijed osuđenoj na propast.

Rimbauda, maloljetnog i neobično nadarenog pjesnika simbolista, uvijek iznova ostavlja njegov ljubavnik Verlaine. Avion prihvaća posao plesačice u Gradu Zabave kako bi mogla uzdržavati svog beskorisnog dečka. Capitol se osjeća živom samo kad spava s Quentinom.

“Proza Kathy Acker nije pristojna, niti je naturalistična. Ona je svejedno izazovna, svakako po svome stilu i formi, ali još više po svom inteligentnom i artikuliranom gnjevu.”
Library Journal

Kathy Acker

Kathy Acker
(1947. – 1997.) kultna je punk-spisateljica njujorške underground-scene, performerica i jedna od najznačajnijih autorica svog naraštaja. Započela je objavljivati sredinom 1970-ih, no ostala je na marginama književnog života sve do sredine osamdesetih kad joj je objavljen roman Blood and
Guts in High School (zabranjen u Njemačkoj). Nakon toga napisala je niz romana (među kojima su Great Expectations, My Mother: Demonology,Empire of the Senseless, Pussy, Kingof the Pirates), eseja, novinskih članaka, a okušala se i u pisanju scenarija i libreta za operu. Njezina kontroverzna i provokativna proza, na koju su presudno utjecali William S. Burroughs i Marguerite Duras, odlikuje se postmodernističkim eksperimentiranjem, citatnošću pa čak i potpunim preuzimanjem cijelih tekstova drugih autora koje vješto isprepliće s elementima iz vlastita života. Miješajući uzvišeno i banalno, tzv. visoki i niski stil, ne libeći se vulgarizama i psovki, Kathy Acker bez dlake na jeziku razotkriva i dekonstruira patrijarhalne zapadnjačke stereotipe o moći i nasilju, seksualnosti i identitetu. Godine 1996. dijagnosticiran joj je tumor dojke. Zbog komplikacija nakon neuspješne operacije godinu dana poslije podliježe ovoj opakoj bolesti, a preuranjena smrt zatječe je na liječenju u Meksiku.

Moglo bi vas zanimati

×

In memoriam identitetu

Kathy Acker

14.47 €
Dodajte u košaricu