Profil

Hitlerove furije

Wendy Lower

Veliki svjetski bestseler o Njemicama na nacističkim poljima smrti. Razotkriva tisuće nacistkinja i njihove monstruozne aktivnosti za koje se smatralo da za njih žene nisu sposobne.
15.79 €118.97 kn

Barkod: 9789533133362

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 266

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 354 g

Sve su tijekom odgoja i obrazovanja bile podvrgnute ideološkoj indoktrinaciji.

Hitlerove furije

O nacističkim zločincima mnogo se zna, ali o nacističkim zločinkama vrlo malo. A umasovnim nacističkim zločinima sudjelovale su i mnoge žene, marljivo pomažući Hitlerovu zločinačku mašineriju, neke radeći naoko na brojnim nevažnim poslovima, ali pomažući svojom predanošću najvećem zločinu u ljudskoj povijesti, druge aktivno sudjelujući u ubijanju i mučenju u koncentracionim logorima. Holokaust se uvijek smatrao isključivo kao zločin koji su izvršili muškarci, pa i većina nakon rata osuđenih Nijemaca za ratne zločine bili su muškarci. No ova knjiga pokazuje da to nije bilo tako te razotkriva tisuće nacistkinja i njihove monstruozne aktivnosti za koje se smatralo da za njih žene nisu sposobne.

Čak 500 000 Njemica bezdušno je sudjelovalo u masovnim ubijanjima i mučenjima unutar koncentracijskih logora, ali i izvan njih.

Povjesničarka Wendy Lower u svojoj knjizi piše o tim ženama koje nisu bile sociopati s društvenih margina, nego najobičnije njemačke i austrijske građanke. Neke su ubijale ispaljivanjem metka u glavu židovskog djeteta, a neke ubrizgavanjem smrtonosnih injekcija pacijentima s psihijatrijskih odjela. Što im je bilo zajedničko? Sve su tijekom odgoja i obrazovanja bile podvrgnute ideološkoj indoktrinaciji. Otkrića koja Wendy Lower iznosi u Hitlerovim furijama temelje se na ranije nepoznatim dokumentima iz nekadašnjih sovjetskih arhiva, a ponajviše govore o zločinima na prostoru Ukrajine i Rusije.

Knjiga otkriva još jednu strašnu činjenicu – gotovo sve su te zločinke nakon rata izbjegle pravdi šuteći desetljećima o tome što su radile.

Wendy Lower

Dr. Wendy Lower, američka povjesničarka, profesorica povijesti Strasslerovog centra za holokaust američkog sveučilišta Clark, te Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu. Ona se posebno bavi proučavanjem holokausta, te u Münchenu vodi istraživački projekt “Njemački svjedoci holokausta” u sklopu kojeg izučava kako su se njemački građani odnosili prema uništavanju Židova. Zbog toga što su se najveći pogromi Židova odvijali u područjima istočne Europe pod nacističkom okupacijom većinu svojih istraživanja provodila je u tim područjima, posebno mnogo u Ukrajini, gdje također predaje na sveučilištu u Kijevu. Na temelju svojih istraživanja napisala je već nekoliko knjiga: Nazi Empire Building and the Holocaust in Ukraine (2005.), The Diary of Samuel Golfard and the Holocaust in Galicia (2011.) i Male and Female Holocaust Perpetrators and the East German Approach to Justice, 1949-1963, (2010.). Knjiga Hitlerove furije bavi se ogromnom ulogom velikog broja njemačkih žena, koje su zajedno s vojskom stigle u ta područja, u nacističkom holokaustu u istočnoj Evropi.

Moglo bi vas zanimati

×

Hitlerove furije

Wendy Lower

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu