Profil

Enigma

Hugh Sebag Montefiore

Priča o špijunskoj operaciji koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata.
26.41 €198.99 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533133843

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 449

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Damir Biličić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 604 g

Ovo je najiscrpniji prikaz izvanredne operacije koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata i, po mišljenju suvremenih vojnih povjesničara, pojedinačni je događaj koji je možda – sam po sebi – najviše doprinio savezničkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

Enigma

Mnogi povjesničari su uvjerenja da u Drugom svjetskom ratu saveznici nisu pobijedili zahvaljujući smjelosti svojih vojnika na bojištima nego prvenstveno zahvaljujući genijalnosti svojih znanstvenika i pronicljivosti svojih tajnih agenata. Oni su uz mnogo muke ubrzo nakon početka rata uspjeli razbiti njemačku vojnu šifru Enigmu, za koju su Nijemci bili uvjereni da je neprobojna. Na temelju strojeva Enigma Nijemci su izgradili ogromnu mrežu tajnih komunikacija, preko te mreže slale su se sve vojne poruke kopnenim, zrakoplovnim i pomorskih štabovima, komandantima i jedinicama, i to vrlo slobodno, jer nitko nije mogao niti pomisliti da bi neprijatelj mogao razbiti šifru stvorenu Enigmom.

Poljski agenti domogli su se njemačkog uređaja za šifriranje te shvatili kako funkcionira, britanski stručnjaci sagradili su divovske antene za hvatanje njemačkih vojnih radio-komunikacija, a britanski znanstvenici su po nacrtu genijalnog britanskog matematičara Alana Turinga sagradili prvi kompjuter na svijetu kako bi se mogli obaviti složeni matematički proračuni nužni da bi se šifta, koja se obnavljala svakog dana, redovito razbijala.

Zahvaljujući tome Britanci su unaprijed znali za sve njemačke planove, sve njemačke tajne, što saveznicima omogućilo da u tom velikom ratu pobijede. Ovo je najiscrpniji prikaz te izvanredne operacije koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata i, po mišljenju suvremenih vojnih povjesničara, pojedinačni je događaj koji je možda – sam po sebi – najviše doprinio savezničkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu. Ova knjiga opisuje sve detalje akcije, a posebno se bavi upravo tragičnom sudbinom Turinga.

Hugh Sebag Montefiore

Hugh Sebag Montefiore (1955.), britanski odvjetnik i pisac, autor ove knjige potomak je poznate sefardske židovske bankarske obitelji, koja je imala veliki utjecaj na evropska zbivanja u prošlim stoljećima. Nakon uspješne pravničke karijere počeo se baviti povijesnim istraživanjima događaja iz Drugog svjetskog rata te je o tome objavio nekoliko knjiga. Njegova knjiga Enigma, o velikom supertajnom uspješnom britanskom naporu da se razbiju njemačke vojne šifre, što je značajno pridonijelo savezničkoj pobjedi, najkompletniji je prikaz cijele te operacije i njenog utjecaja na ratna zbivanja. Autor je bio potaknut na pisanje te knjige dijelom i stoga što je središte tog dekodiranja bilo na farmi Bletchley Park nedaleko Londona, koja je do Drugog svjetskog rata bila u vlasništvu njegove obitelji. Njegov mlađi brat Simon Sebag Montefiore poznati je britanski povjesničar, stručnjak za Sovjetski Savez.

Moglo bi vas zanimati

×

Enigma

Hugh Sebag Montefiore

26.41 €198.99 kn
Dodajte u košaricu