Profil

Dimna zavjesa

Josip Novaković

Finalist međunarodnog Bookera.
Prozno istraživanje onoga što čini čovjeka, sa svim njegovim ljepotama, užasima, manama i veličanstvenošću.
11.81 €

Barkod: 9789533135267

Broj stranica: 230

Godina objavljivanja: 2016.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 249 g

Priče o ratu i užasu isprepliću se s fantastikom i satirom, ali i nježnim, nostalgičnim, duboko intimnim pripovijestima.

Dimna zavjesa

Putovanja koja završavaju tragedijama, prošlost od koje se ne može pobjeći, studentske muke s muzikalnim životinjama, iskustva karizmatičnih lutalica, činovi milosrđa koji ne donose samo sreću… sve su to mjesta koja u Dimnoj zavjesi istražuje nagrađivani prozaik i esejist Josip Novaković.

U prvoj zbirci priča napisanoj nakon što je ušao u finale prestižnog međunarodnog Bookera, Novaković se vraća temama koje su odredile njegov opus: egzil, rat, religioznost, ali i sitni pomaci u stvarnosti koji život čine tako čudesnim i začudnim. Priče o ratu i užasu isprepliću se s fantastikom i satirom, ali i nježnim, nostalgičnim, duboko intimnim pripovijestima. Zajednička odrednica, kao i uvijek kod Novakovića, bilo bi istraživanje onoga što čini čovjeka, sa svim njegovim ljepotama, užasima, manama i veličanstvenošću.

Josip Novaković

Prozaik i esejist Josip Novaković rođen je 1956. u Daruvaru, s 22 godine emigrirao je u SAD, a posljednjih nekoliko godina živi u Kanadi. Za svoja prozna djela dobio je priznanja Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International. Njegove priče uvrštene su u prestižne antologije američke kratke priče, a ugledni časopis Kirkus Review proglasio ga je jednim od najboljih američkih pisaca kratke priče. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library te na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Die Freie Universitätu u Berlinu, Sveučilištu Penn State, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu. Na hrvatski mu je do sada preveden izbor priča Grimizne usne, Požuda, Dimna zavjesa, Sumka 23; zbirke eseja Tražeći grob u Clevelandu i U potrazi za domovinom, roman Prvi aprila i knjiga Radionica pisanja fikcije koja se koristi kao udžbenik na brojnim američkim sveučilištima. U izdanju Profila objavljene su mu zbirke priča Požuda i Dimna zavjesa.

×

Dimna zavjesa

Josip Novaković

11.81 €
Dodajte u košaricu