Profil

Diana Budisavljević: Prešućena heroina Drugog svjetskog rata

Nataša Mataušić

Žena koja je tijekom Drugog svjetskog rata organizirala akciju spašavanja srpske djece, žrtava ustaške represije. Njeno je djelo nakon rata u potpunosti zataškano od novih komunističkih vlasti.
17.12 €128.99 kn

Barkod: 9789533137674

Broj stranica: 432

Godina objavljivanja: 2020.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23.5 cm

Širina: 16.5 cm

Težina: 747 g

Autorica je detaljno istražila kako se to zataškavanje provodilo.

Diana Budisavljević: Prešućena heroina Drugog svjetskog rata

Zagrepčanka Diana Budisavljević, rođena Obexer (1891-1978), humanitarka austrijskog porijekla, koja je tijekom Drugog svjetskog rata organizirala u Zagrebu vrlo uspješnu akciju spašavanja srpske djece, žrtava ustaške represije, a čije je veliko djelo nakon rata bilo u potpunosti zataškano od novih komunističkih vlasti, glavni je lik knjige koju je napisala hrvatska povjesničarka Nataša Mataušić.

Autorica se desetljećima bavi proučavanjem dramatičnih događaja na prostoru Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata, pa je tako dvadesetak godina proučavala i djelovanje donedavno potpuno nepoznate Diane Budisavljević te o tome napisala doktorsku disertaciju otkrivši izuzetno mnogo novih dokumenata i činjenica.

Ova je knjiga temeljena i na saznanjima koje je skupila tijekom rada na doktorskoj disertaciji, ali je i znatno proširena sasvim novim saznanjima skupljenim u posljednje vrijeme. Autorica je detaljno istražila kako se to zataškavanje provodilo, otkrila identitet osobe koja je to naredila, ali je opisala i kako je dvadeset godina nakon rata ime Diane Budisavljević ipak u jednom novinskom feljtonu prvi puta spomenuto u vezi spašavanja srpske djece iz logora. Trebalo je još dvadeset godina da puna istina izađe u javnost.

Nataša Mataušić

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Diana Budisavljević: Prešućena heroina Drugog svjetskog rata

Nataša Mataušić

17.12 €128.99 kn
Dodajte u košaricu