Profil

Čovjek koji je kupovao kuću

Jozefina Dautbegović

Priča "Odmor", 1996. nagrada Večernjeg lista "Usta"
Naslovna priča, 2002. nagrada "Ranko Marinković"
3.85 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789531203388

Broj stranica: 187

Godina objavljivanja: 2006.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 218 g

Posebna su kvaliteta ovih priča vrlo vješti i uvjerljivi dijalozi tako da se svaki događaj doimlje proživljenim, a čitatelj prepoznaje likove ili događaj kao autentično iskustvo.

Čovjek koji je kupovao kuću

Tematika priča Josefine Dautbegović nije usko vezana za određenu društvenu sredinu, ili neki socijalni milje. Konstanta njezinog pričanja leži u tome što ona odabire obične ljude i svakodnevne događaje i lako uspostavlja odnos između teksta i čitatelja.

Tijekom devedesetih Jozefina Dautbegović afirmirala se svojim zbirkama kao jedna od ključnih autorskih osobnosti novije hrvatske poezije. Kao što je u pjesništvu vrlo uspješno tematizirala svakodnevicu, i u svojoj prozi ona se bavi običnim ljudima i svakodnevnim događajima. Stječe se dojam kako priča o ljudima iz neposrednog okruženja, “prisluškuje” dijaloge i “preslikava” događaje.

Međutim, njezin “dokumentaristički postupak” zapravo je mimikrijske naravi: određena zbivanja na trenutke prelaze granicu iskustvenog i autorica ulazi u svijet onostranog, ali s tako malim pomacima da je teško povući stvarnu crtu između događaja i fikcije, jer je kao u ogledalu stvarnost jedva odmaknuta od mogućeg.

Uz snažan osjećaj za realitet povremeno “iskliznuće” u metafizičko nije samo sebi svrha nego je u službi oblikovanja likova. Većina njezinih priča ima neočekivan obrat s uspjelom dozom prirodnog humora koji pokriva “povišene emocije”. 

Jozefina Dautbegović

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Čovjek koji je kupovao kuću

Jozefina Dautbegović

3.85 €
Dodajte u košaricu