-39 %
Profil

Cijena profita

Joseph E. Stiglitz

Knjiga dobitnika Nobelove nagrade razmatra sadašnje stanje globalnog kapitalizma, koji je – po njegovu mišljenju – u dubokoj krizi.
19.78 € 149.03 kn
12.00 € 90.41 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12.00 € (90.41 kn)

Barkod: 9789533137599

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 350

Godina objavljivanja: 2020.

Prijevod: Damir Biličić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 485 g

Velike korporacije preuzele su kontrolu nad vladama.
Joseph E. Stiglitz

Cijena profita

Knjiga nobelovca Josepha Stiglitza razmatra sadašnje stanje globalnog kapitalizma, koji je – po njegovu mišljenju – u dubokoj krizi, u prvom redu zato što su velike korporacije preuzele kontrolu nad vladama, a – što je najvažnije – i nad američkom vladom, te nameću svoja pravila sebi u korist. Ključni društveni i politički mehanizmi koji bi to mogli spriječiti su zakazali, sindikati ustaju protiv radnika čije interese trebaju zastupati, medijima se više ne može vjerovati, demokracija je u opasnosti da se pretvori samo u pozornicu nadmetanja oligarha.

U prvom dijelu knjige autor opisuje trendove koji su do toga doveli, a u drugom nudi rješenja kako bi se to moglo popraviti, te liberalni kapitalizam ponovno pretvoriti u efikasni i pravedni sustav koji bi mogao ponovno biti najmoćnija snaga ljudskog napretka.

On smatra da bi političke snage lijevog centra trebale ponuditi program koji bi privukao birače, program koji bi predviđao veći utjecaj vlada u socijalnoj sferi, veća ulaganja vlade i bolju regulaciji tržišta i društva u cjelini.

Joseph E. Stiglitz

Joseph Stiglitz, američki ekonomist, profesor ekonomije na sveučilištu Columbia, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju rodio se 9. veljače 1943. godine u gradu Garyju u američkoj saveznoj državi Indiana. Završio je koledž Amherst i diplomirao na Massachusetts Institute od Technology. Potom je predavao na nekoliko sveučilišta kao što su Yale, Harvard i Stanford. Devedesetih godina bio je među najutjecajnijim ekonomskim savjetnicima predsjednika Billa Clintona, od 1995. godine bio je predsjednik Američkog Vijeća ekonomskih savjetnika. Od 1997. godine bio je potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetske banke. Od 2001. godine predaje poslovnu ekonomiju i međunarodne odnose na sveučilištu Columbia u New Yorku. Nobelovu nagradu dobio je 2001. godine zajedno s ekonomistima A. Michaelom Spenceom i Georgeom A. Akerlofom za teoriju tržišta na kojem djeluju asimetrične informacije. Autor je velikog broja knjiga među kojima su: The Roaring Nineties: A New History of the World’s Most Prosperous Decade (2003.), The Three Trillion Dollar War: The True Cost of the Iraq Conflict (2008.), The Price of Inequality (2012.) i Rewriting the Rules of the American Economy: An Agenda for Growth and Shared Prosperity (2016.).

Moglo bi vas zanimati

×

Cijena profita

Joseph E. Stiglitz

19.78 € 149.03 kn
10.00 € 75.35 kn
Dodajte u košaricu