Profil

Četiri godišnja doba

Nikola Batušić

Memoarski intonirani putopisi o putovanjima u Njemačku, bivši Sovjetski Savez i Italiju.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533191942

Broj stranica: 238

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 266 g

Knjiga odiše biofilnom energijom, izvanredno duhovitom autoironijom i uopće smislom za veselu stranu života.

Četiri godišnja doba

Svojevrsni nastavak autorova memoarskog prvijenca Na rubu potkove (Zagreb, 2006.), koji je doživio respektabilnu recepciju i kritike i čitateljske publike, ova Batušićeva knjiga donosi memoarski intonirane putopise u kojima su opisana putovanja u Njemačku, bivši Sovjetski Savez te Italiju.

Iako se zbivanja odvijaju izvan Batušićeva dosadašnjega utvrđenoga područja – njegova urbsa – izvan “zidina” Lenucijeve potkove, i ova je knjiga puna sjećanja na Zagrepčane, piščeve prijatelje, mnoge znamenite umjetnike i intelektualce.

Batušić sa sjetom i blagim humorom pripovijeda o minulim vremenima, o tome kako se nekoć putovalo u svijet i kako je izgledao susret našijenca s udaljenim metropolama. Iako je knjiga pisana u razdoblju kad je autor bolovao od teške bolesti, ona odiše biofilnom energijom, izvanredno duhovitom autoironijom i uopće smislom za veselu stranu života.

Nikola Batušić

Nikola Batušić (1938. – 2010.). Dugogodišnji profesor povijesti drame i kazališta na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Teatrolog, književni povjesničar, kazališni kritičar i leksikograf. Predavač na mnogim nacionalnim i međunarodnim sveučilištima. Autor brojnih knjiga iz povijesti hrvatskoga kazališta i dramske književnosti te urednik niza izdanja hrvatskih pisaca u renomiranim bibliotekama. Član uprave nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i stručnih društava. Od 1994. redoviti član HAZU. Među njegovim djelima ističu se: Hrvatska kazališna kritika (1971.), Hrvatska drama od Demetra do Šenoe (1976.), Povijest hrvatskoga kazališta (1978.), Gavella: književnost i kazalište (1983.), Skrovito kazalište: ogledi o hrvatskoj drami (1984.), Hrvatska drama 19. stoljeća (1986.), Uvod u teatrologiju (1991.), Narav od fortune: studije o starohrvatskoj drami i kazalištu (1991.), Studije o hrvatskoj drami (1999.), Književni protusvjetovi: poglavlja iz hrvatske moderne (,2001., sa Zoranom Kravarom i Viktorom Žmegačem), Starija hrvatska drama (2002.), Na rubu potkove (2006.) i Riječ mati čina (2007.). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, a 2005. dodijeljena mu je državna nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u području kazališne umjetnosti.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Četiri godišnja doba

Nikola Batušić

17.12 €128.99 kn
Dodajte u košaricu