Profil

Češki sanjar - Vaclav Havel

Branko Šomen

Vjerojatno prva knjiga pisana o Václavu Havelu kao dramaturgu, disidentu i humanistu, a tek onda kao političaru.
13.14 €99.00 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533194394

Broj stranica: 285

Godina objavljivanja: 2012.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 417 g

Václava Havela povijest će pamtiti kao devetog i posljednjeg predsjednika Čehoslovačke, ali i kao prvog predsjednika Republike Češke.

Češki sanjar – Vaclav Havel

Václav Havel bio je jedan od ključnih ljudi Baršunaste revolucije, kojom je na miran način srušen komunistički režim u Čehoslovačkoj. Nakon što je 1977. potpisao „Povelju 77”, nesumnjivo najvažniji čehoslovački antikomunistički dokument, Havel je postao najistaknutiji čehoslovački disident, ali i vođa antikomunističkog pokreta, odnosno nenasilne borbe koja je završena u prosincu 1989. njegovim izborom za Čehoslovačkog predsjednika. Zbog svojih „proturežimskih aktivnosti“ bio je nekoliko puta zatvaran, posljednji put 1989., iste godine kada je i postao čehoslovački predsjednik. 

No Václav Havel nije bio samo političar; Havel je bio i jedan od najznačajnijih čeških intelektualaca 20. stoljeća, pjesnik, dramaturg, esejist… Napisao je više od 20 drama, desetak knjiga, eseja te nekoliko zbirki pjesama, od čega je velik dio preveden. I upravo tog Havela – intelektualca – prikazuje nam Branko Šömen i njegova knjiga Baršunasti snovi, vjerojatno prva knjiga pisana o Václavu Havelu kao dramaturgu, disidentu i humanistu, a tek onda kao političaru.

Branko Šömen

Branko Šömen (Maribor, 1936.); novinar, književnik, publicist i filmski scenarist. Bio je novinar Mladine, komentator Radija Slovenija, dva je puta zatvaran zbog političke satire (1963.), odgovorni urednik slovenskog filmskog mjesečnika Ekran, više godina profesor filmskog praktikuma na ADU u Zagrebu. Napisao je 28 knjiga proze i poezije. Romani Med u kosi (1978.), Hod po vodi (1989.), Klopka za leptire (1983.) i Koncert za samoću (1986.) prevedeni su mu na hrvatski kao i knjiga Baršunasti snovi (1990.) o disidentu i predsjedniku Václavu Havelu (dopunjeno izdanje knjige Češki sanjar: Václav Havel objavljeno je na hrvatskom 2012.). Napisao je više filmskih scenarija i dvije TV-serije.

Moglo bi vas zanimati

×

Češki sanjar - Vaclav Havel

Branko Šomen

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu